Tiit Loim: keskkonnakaitse – meie ühiskonna jätkusuutlikkuse alus*

Tiit Loim
, reporter
Copy
Tiit Loim
Tiit Loim Foto: Paul Poderat

Keskkonnakaitse ja säästev areng on tänapäeva ühiskonnas muutunud ülioluliseks teemaks. Eesti loodus ja keskkond on meie rikkus, mida peame kaitsma ja hoidma järeltulevatele põlvedele. Kuid kas teeme piisavalt selle tagamiseks?

Meie kodumaad on õnnistatud imelise looduse ja mitmekesise elurikkusega. Kuid kiire areng ja tööstustegevus on pannud selle väärtusliku ressursi proovile. Saaste, metsade raadamisega kaasnevad tagajärjed, kliimamuutused ja looduslike elupaikade kadumine on vaid mõned probleemid, millega silmitsi seisame.

Igaüks meist kannab vastutust meie planeedi tuleviku eest. Õnneks on Eesti astunud olulisi samme keskkonnahoidlikuma tuleviku suunas. Oleme rajanud kaitsealasid, võtnud kasutusele rohelise energia tootmise meetodid ja edendanud jäätmete ringlussevõttu. Ent me ei saa jääda rahule saavutatuga. Meie ühiskond peab keskkonnakaitsele pühenduma veelgi rohkem.

See nõuab tugevamaid ja tõhusamaid meetmeid keskkonnareostuse vähendamiseks, jätkusuutlike transpordi- ja energiaallikate arendamist ning ökoloogiliselt teadliku tarbimise edendamist. Samuti peame investeerima rohkem teadusuuringutesse ja innovatsiooni, et leida uuenduslikke lahendusi keskkonnaprobleemidele.

Keskkonnakaitse ei tohiks olla vaid poliitilise retoorika küsimus, vaid igapäevaelu lahutamatu osa.

Kuid kas keegi lähiajal tahab tehisintellekti palgatöötajaks või meelelahutajaks, saab näha. Esialgu tahaks siiski arvata, et see aeg on veel kaugel.

Kas eelnev tundus nagu mõistlik jutt? Loodetavasti mitte. Teksti autor on nimelt juturobot ChatGPT või siis sõltuvalt, kuidas autorlust defineerida, uurimislabori OpenAI kollektiiv. Mina palusin tal kirjutada lühike arvamuslugu Eesti ühiskonnas olulisel teemal. Isegi pealkirja ei pidanud ise panema.

Ohtu, et tehisintellekt saavutaks päriselt teadvuse või inimkonna hävitaks, esialgu ei paista – selleks on teadvus veel liiga suur mõistatus. Aga kui robotite peale pahane Will Smith küsis filmis «I, Robot» retooriliselt, kas robot suudab kirjutada sümfoonia, siis tänapäeval suudab küll. Suudab luua ka kunstiteoseid, kirjutada arvamuslugusid. Kuid kas keegi lähiajal tahab tehisintellekti palgatöötajaks või meelelahutajaks, saab näha. Tahaks siiski loota, et see aeg on veel kaugel.

* Pealkiri väljendab juturoboti ChatGPT seisukohta, kuigi on täitsa mõistlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles