Õpilased rõõmustasid žüriid võrukeelsete juttudega

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Võru Sõlekese lasteaia esindus: Lea Sikk (vasakult), Hasso Herman Traks, Brianna Kõvatu, Ranar Timo Valtu, Karl Terav ja Maia Päevalill
Võru Sõlekese lasteaia esindus: Lea Sikk (vasakult), Hasso Herman Traks, Brianna Kõvatu, Ranar Timo Valtu, Karl Terav ja Maia Päevalill Foto: Kaile Kabun/Võru Instituut

Sänna kultuurimõisas sai teoks neljas Juhan Jaigi võrukeelne jutupäev ja jagati kätte 36. laste ja noorte võrukeelsete kirjatööde võistluse «Mino Võromaa» auhinnad.

«Kirjatööde võistlus ja jutupäev on mõlemad Võru instituudi ettevõtmised ja mõeldud sillana võru keele juurest noorema põlve võrokeste juurde,» rääkis Võru instituudi projektijuht Kaile Kabun.

«Märtsis lõppenud võistlusele «Mino Võromaa» saadeti tänavu 43 kirjatööd. Osavõtjaid oli kümnest Vana-Võrumaa koolist. Žürii, kuhu kuulusid Aimi Hollo, Helle Laanpere, Kaido Kaha ja Elo Rahman, aitas paremad tööd välja valida ning jutupäev andis põhjuse kokku tulla ja auhinnad õppeaasta lõpu eel kevadrohelises Sännas kätte anda. Kokku jagus preemiaid 25 kirjutajale, äramärkimist vääris ka Osula põhikooli 3. klassi ühislooming,» lisas Kabun.

Jutupäeva juhatas sisse Silvi Jansons Papa Kreutzwaldi Õueteatrist looga ettevõtmisele nime andnud kirjamehe Juhan Jaigi «Kaarnakivi» ainetel. Päeva mahtus veel 12 etteastet: lugusid rääkima oli tuldud kaheksast lasteaiast ja koolist. Oli neid, kes astusid kuulajate ette üksi, aga ka neid, kes võrukeelse loo rääkimise seltsis ette võtsid. Parima jutustaja valisid kuulajad.

Kõige paremaks kõnelejaks kuulutati Rõuge põhikooli 3. klassi poiss Artur Trumm, kes esitas Jaigi loomingu põhjal valminud jutu «Tohu hoppen» (juhendaja Anneli Nagel).

Publiku häälte põhjal sai teise koha Võru Sõlekese lasteaia esindus: Brianna Kõvatu, Karl Terav, Hasso Herman Traks, Ranar Timo Valtu koos juhendaja Maia Päevalille ja pillil saatja Lea Sikaga. Kolmanda koha sai Haanja kooli 8. klassi õpilane Liisbet Rõõmusoks (juhendaja Kersti Leit).

LUGUDE VÕISTLUSE PARIMAD

1.–3. kl

1. Andero Länik (2. kl, Mõniste kool)

2. Karl Hainsoo (3. kl, Mõniste kool)

3. Gerda-Grettel Zvettler (3. kl, Mõniste kool)

(Kõigi kolme juhendaja Asta Pazuhanitš)

4.–6. kl

1. Erik Hendrik Liivat Uba (6. kl, Haanja kool, juh Kersti Leit)

2. Ernst Jaak Liivat Uba (6. kl, Haanja kool, juh Kersti Leit)

3.–4. Ell Juhani (6. kl, Tallinna reaalkool)

3.–4. Gete-Ly Vija (6. kl, Viluste põhikool, juh Hedy Saar)

7.–9. kl

1. Liisbet Rõõmusoks (8. kl, Haanja kool, juh Kersti Leit)

2. Lisanna Henning (7. kl, Võru Keutzwaldi kool, juh Helena Linnamäe)

3. Roberto-Carlos Silber (7. kl, Võru Kreutzwaldi lool, juh Helena Linnamäe)

10.–12. kl

1. Karolin Laanjõe (12. kl, Vastseliina gümnaasium, juh Tiia Allas)

2. Rainer Viikman (12. klass, Vastseliina gümnaasium, juh Tiia Allas)

Allikas: Kaile Kabun

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles