Valgalane pälvis auhinna «Lapse suur tegu»

LEPM
Copy
Lisette Lee (keskel) koos president Alar Karise ja õiguskantsler Ülle Madisega.
Lisette Lee (keskel) koos president Alar Karise ja õiguskantsler Ülle Madisega. Foto: Aron Urb

Vabariigi president Alar Karis ja õiguskantsler Ülle Madise õnnitlesid täna presidendi roosiaias tunnustusauhinna „Lastega ja lastele“ võitjaid. Üks põhiauhindadest jõudis ka Valka.

Lapse suure teo auhinna pälvis Valga põhikooli tantsutrupi Lee looja ja juht Lisette Lee. Nelja aasta eest loodud tantsutrupp on lisaks suurepärasele tantsuoskusele tuntud selle poolest, et tantsud tehakse ühiselt ning need räägivad noortele olulistest teemadest: enese leidmisest ja väärtustamisest ning julgusest olla mina ise. Tantsutunni alguses kogunevad noored vestlusringi ja räägivad üksteisele, kuidas neil päriselt läheb. Noored hoiavad ja usaldavad Lisettet ning julgevad talle oma muredest rääkida, mitmed neist on tänu juhendajale avatumaks ja julgemaks muutunud.

Lisaks tantsutrupile juhib Lisette Lee Valga nelipühilaste koguduses juba kuus aastat noortebändi, teeb Valga gümnaasiumis taskuhäälingut „Selge pilt“ ning juhib Roosifestivali päeva Kaagjärve mõisas. Aktiivse meele ja hooliva suhtumisega on ta teistele noortele suur eeskuju.

Muutuste looja on lastemaja teenuse ülesehitaja ja juht Anna Frank. Eestis on avatud neli laste vajadustele vastavat maja, kust saavad vajalikku tuge ja abi nii seksuaalselt väärkoheldud lapsed kui ka need, kes on oma käitumisega teisi lapsi kahjustanud.

Elutööpreemia laureaat on Kaari Sillamaa, kelle elutöö Kaunite Kunstide Kool alustab sel sügisel juba kolmekümnendat õppeaastat.

Laste- ja noortežürii tunnustas Peep Tarret, kes on Audru laste ja noorte heaks tegutsenud terve oma elu.

Ergutusauhind läks Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutusele, et ergutada spordiorganisatsioone tegelema senisest põhjalikumalt laste turvalisusega spordis.

Võitjatele sai osaks kunstniku ja lasteraamatute illustraatori Kristi Kangilaski joonistatud pilt.

President Alar Karis juhtis lastepäeva tervitussõnades tähelepanu vajadusele olla oma lähedaste jaoks olemas. „Ligiolekust ja keskendumisvõimest jääb üha rohkem puudu. Liiga palju ekraane ja suhtlusvõrke. Need röövivad tähelepanu, kuni ei saagi enam aru, mis on oluline ja mis ebaoluline. Vidinast saab vabandus: ei ole aega, ei ole kohta. Lõpuks on mõned asjad tähtsamad, kui lapse sõna või pilk,“ rääkis riigipea.

Õiguskantsler Ülle Madise toonitas, et mitte ühegi sõna ega teoga ei tohi kahjustada ainustki last ega noort, ka kogemata mitte. "Infomüra ja maailma julmus panevad meid kõiki proovile. Andkem siis oma parim, et lapsed saaksid kasvada headeks inimesteks; noored oma alles napi elukogemusega oleksid hoitud, et hoitud oleks ka nende au ja väärikus. Üksainuski hoolimatuse tõttu haiget saanud laps on liiga palju.“

Tunnustusauhinda annavad välja kaheksa laste heaolu väärtustavat organisatsiooni: MTÜ Eesti Asenduskodu Töötajate Liit, MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit, MTÜ Lastekaitse Liit, MTÜ Oma Pere, MTÜ SEB Heategevusfond, Sotsiaalkindlustusamet, Vabariigi Presidendi Kantselei ja Õiguskantsleri Kantselei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles