Inimesi abistab trepironija

, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trepironijat juhib teenuse osutaja Janek Valtsov.
Trepironijat juhib teenuse osutaja Janek Valtsov. Foto: Vello Jaska

Tõrvas sattus paar aastat tagasi kaks noort inimest autoavarii tagajärjel ratastooli. Just see oli üks põhjuseid, miks polikliinikumajana tuntud hoonesse trepironijaks kutsutav seade soetati.

Janek Valtsov rääkis, et tema kandnud oma hoolealust pidevalt kolmandalt korruselt alla õue ja hiljem tagasi süles. «See protsess oli iseenesest mõista raske ja tülikas mõlemale. Kuid teist lahendust siis polnud. Nüüd on aga selleks otstarbeks trepironija olemas. See laiendab puudega inimese liikumisraadiust tunduvalt,» ütles Valtsov.

Tõrva abilinnapea Maido Ruusmann ütles, et eelkõige on trepironija mõeldud inimestele, kes kasutavad polikliiniku teenuseid, kuid liikumisraskustega inimesi on võimalik aidata ka kodudes. «Sotsiaalabiametis saab selle kasutamise aja ja koha kokku leppida ning teenindaja tuleb masinaga kohale,» selgitas Ruusmann. Tema väitel on kaks inimest vastava koolituse saanud ja võivad igal ajal trepironijat käsitseda.

Janek Valtsovi väitel liigub see asendamatu abiline edasi akusse salvestatud voolu jõul töötava elektrimootoriga. Seadmel on all lindid, mis võimaldavad vastavale kõrgusele reguleerituna treppidest üles ja alla sõita. Operaatori ülesanne on üksnes reguleerimine, nupule vajutamisega mootori käivitamine ning juhtimine.

«Eestis on senini liikumispuudega inimestele vähe tähelepanu pööratud. Tõrva linnaski on vaja selles osas oluliselt edasi areneda. Trepironija on esimene samm nende inimeste elutingimuste parandamiseks,» selgitas Ruusmann.

Ostu rahastamisest rääkides märkis aselinnapea, et mullu linna päevadel toimunud linnapea vastuvõtul osalemisest sai teatada seitsme euro ülekandmisega vastavale arveldusarvele. Laekunud summa oligi planeeritud trepironija eest tasumiseks. Samal eesmärgil korraldas heategevusüritusi ka Tõrva Lionsi klubi Mari. Ülejäänud summa lisas linnavalitsus. Seadme soetamine läks maksma 3052 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles