Muuseumis näeb fotonäitust nukralt seisvatest romudest

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Väljapaneku autor Kaarel Tigas oma niiöelda vana punase armastusega.
Väljapaneku autor Kaarel Tigas oma niiöelda vana punase armastusega. Foto: Erakogu

Kanepi vallas Varbuse külas asuvas maanteemuuseumis on avatud fotonäitus nukralt tukkuvatest romudest, mille fotode ja tekstide autor on ajakirjanik ning fotograaf Kaarel Tigas.

Tema kaamerasilm on peamiselt peatunud 1990. aastate algul Eestisse toodud välismaa autodel. Väljapanek kannab pealkirja «Peateelt maha: romude rahula».

Umbes viie aasta eest hakkas Kaarel Tigas oma rännakutel mööda Eestit romude juures kinni pidama. Fotoaparaat on tal tööst tulenevalt nagunii pidevalt kaasas ning huvitavat rämpsu ja romusid on inimeste tagahoovides uskumatult palju.

Näitus on ajendatud suhtumisest, et autot, mille omamine oli ehk veel kümmekond aastat tagasigi staatusesümbol, prügikasti ei visata.

Kaarel Tigas teab väita, et kuuldes autolammutusest või metallikokkuostust pakutavat hinda, peidetakse auto kuhugi lauda taha, lootuses, et see õnnestub kallimalt maha müüa või kunagi veel korda teha. Veidi erilisemate autode puhul arvatakse aga, et see läheb kunagi veel hinda.

«No ega ikka ei lähe, eriti siis, kui see kusagil põllul tuulte ja vihmade meelevallas vedeleb,» ütles Tigas. «Sel hetkel, kui see oleks hinnas, pudeneb see roostena sinnasamasse põllule, kui sellele köis külge panna ja liigutama hakata.»

Ta on üsna kindel, et oma hobiga tegelemiseks on tal tööpõldu küllaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles