Lõuna-Eestisse tuli kaks pärimuspreemiat

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Aasta folkloorikuraatori preemia laureaat Merle Tombak (vasakul) ja Seto Käsitüü Kogo tegevjuht Ingrit Kala.
Aasta folkloorikuraatori preemia laureaat Merle Tombak (vasakul) ja Seto Käsitüü Kogo tegevjuht Ingrit Kala. Foto: Arvo Meeks, Arno Mikkor/Raigo Pajula/Presidendi Kantselei, kollaaž

Rahvusvahelise Baltica pärimuspeo avakontserdil Tallinnas tunnustasid Eesti folkloorinõukogu ja Eesti rahvuskultuuri fond pärimusvaldkonda panustajaid. Kuuest pärimusvaldkonna aastapreemiast kaks tuli Lõuna-Eestisse.

Aasta folkloorikuraatori preemia sai Antsla valla kultuuri- ja noorsootöö spetsialist Merle Tombak. Folkloorikuraator on paikkonnapärimuskultuuri liikumise eestvedaja. Tombak on folkloorinõukogu hinnangul innukas ja initsiatiivikas naine, kes leiab vabanduste asemel alati võimalusi. Talle meeldib näha väikeste detailide taga suuremat pilti ning olukordi analüüsida ja mõtestada. Tombakut tuntakse inimesena, kelle peale võib loota ning keda usaldada. Temast õhkub palju positiivset energiat, millega on lihtne teisi kaasa tõmmata.

Aasta tegu on aga raamat «Seto rahvarõivad». Mahuka koguteose fotod ja artiklid annavad täieliku ülevaate seto rahvarõiva kaunidusest, otstarbest ja muutustest. Raamatus on peatükid naiste ja meeste rõivastest, kinnastest, sukkadest ja kasukatest, laste riietest ning seto rõivaste kajastamisest rahvalauludes.

Lugeja saab ülevaate seto ainesest tänapäeva moes ja leiab esemete lõikelised joonised. 20 autori artiklid annavad põhjaliku ülevaate igast detailist rahvarõivaste juures, aga ka rõivaste ja kandmisviiside muutumisest ajas. Raamatu koostaja on Ingrit Kala, toimetaja Maret Tamjärv ja kujundaja Evelin Urm.

Eesti Kultuurkapital toetab Teotoe, pärimuskultuuri preemia Päku ning pärimusvaldkonna aastapreemiate saajaid oma tunnustuspreemiaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles