Maarius Suviste: lõpetaks äkki selle laste solgutamise? (1)

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Maarius Suviste
Maarius Suviste Foto: Arvo Meeks

Hiljuti ühes koolis toimunud lastevanemate koosolekul prahvatas üks vanem: «Kui kaua te veel lapsi solgutate?!» See küsimus oli suunatud laiemalt kogu hariduselu, mitte ainult konkreetse kooli ja õpetajate suunas.

Jutt oli sellest, kui kaua peavad õpilased veel kohal käima. Koolis. Sest kui sisuline õppetöö saab mai lõpu või juuni esimeste päevadega läbi, siis tunnistuste kätte andmiseni läheb veel tükk aega.

Aga enne seda veel... Laste solgutamine ses mõttes, et miks neid veel kooli küljes kinni hoitakse. Nagu kunstlikku venitamist meenutav teguviis.

Näiteks. Mai lõpuga said sisulised koolitunnid läbi. Hakkas pihta tegevuste otsimine. Ühel päeval väike reis kooli lähedale. Teisel raamatute äratoomine. Kolmandal raamatukogu külastamine. Neljandal külaskäik tallu. Viiendal liikumine vabas looduses. Kuuendal sahtlite, kappide koristamine, garderoobist asjade koju viimine. Seitsmendal kinoskäik. Kaheksandal muuseumi külastus. Üheksandal perepäev, piknik. Ja üht-teist näpuotsaga veel.

Osa päevi hakkas harjumuspäraselt kell kaheksa või veidi hiljem, osa ka alles lõuna paiku. Üritus ürituse otsa, kuni tuleb lõpuks see päästev viimane koolikell – tunnistuste kätteandmine, mille puhul tuleb taas kella kaheksaks kooli minna. Ja siis tund hiljem – adjöö, kool; suvevaheajale minek!

Oleks ju tore, kui just lastekaitse-päeval saaksid õpilased ka päriselt suvevaheajale.

Miks peab niimoodi solgutama? Kooli­aega pikendama. On ju selleks ajaks pikast kooliteest, läbi tuisu ja lume, läbi vihma ja maru, väsinud ja tüdinenud pea kõik. Hea tahtmise korral saaks ju ka nii, et ühel päeval saaks mitu asja, mitu käiku tehtud. Olla lapse-, samuti ajasõbralik.

Ei olnud ju väga ammu see, kui 31. mai või 1. juuniga sai kool läbi ja oligi kogu lugu. Kõik vajalikud ja vähemvajalikumad käigud tehti maikuuga ära. Kõik sai käidud ja nähtud. Ja juba terve juuni kuni tarkusepäevani oli koolist vabadus.

Nojah, nüüd ju lausa ministri määrusega viis vaheaega: oktoobris, detsembris-jaanuaris, veebruaris-märtsis, aprillis ning juunis-juulis-augustis. Ju siis sellest koolipäevade lugemine ja pikendamise vajadus. Muide, sellesama määruse alusel hakkab suvevaheaeg alles juuni keskel, välja arvatud lõpuklassidel. Nii et aega veel just kui oleks panna lapsi ka suvel koolimaja vahet liduma?

Oleks ju tore, kui just lastekaitsepäeval saaksid õpilased ka päriselt suvevaheajale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles