Osavaim palkmajaehitaja töötab Räpina firmas

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Professionaalide võistluse esikolmik: Madis Jaaska (keskel), Veiko Palm (vasakul) ja Ahto Naruski
Professionaalide võistluse esikolmik: Madis Jaaska (keskel), Veiko Palm (vasakul) ja Ahto Naruski Foto: Karl Markus Antson / Eesti Puitmajaliit

Nädalavahetusel toimus Hiiumaal Suuremõisa mõisapargis kolmeteistkümnes käsitöö palkmajaehitajate kutsevõistlus. Professionaalide kategooria võitis teist aastat järjest ning puhta soorituse teinud lõunaeestlane Madis Jaaska.

Võistlusel võtsid mõõtu oma ala professionaalid ja eriala omandavad õpilased nii Eestist kui välismaalt. Kohalike spetsialistidega panid ennest võistlusel kõrvuti ka kaks Kanada ja üks Soome palkmajaehitaja.

Jõuproovi võidab ülesande lühima ajaga ning korrektseimalt teostanud võistleja. Parimat tehnikat ja kiirust peab näitama palkmaja ühe olulisima konstruktsiooni osa – nurgatapi ja vara – valmistamisel. Võistlus toimub kolmes kategoorias – professionaalid, õppijad ja kirvemehed. Kui professionaalide ja õppijate kategoorias on lubatud kõik käsi- ja elektritööriistad jm töövahendid, siis nn kirvemeeste klassis tohib kasutada üksnes motoriseerimata käsitööriistu.

Võistlusele oli registreerunud kolmes kategoorias kokku rekordilised 35 osalejat, kellest võistlustulle asus 32. Tänavune parim palkmajameister professionaalide kategoorias on möödunud aasta meistritiitlit kaitsnud Madis Jaaska, kes töötab Räpina firmas Hobbiton OÜ.

Madis Jaaska lõpuaeg oli 20 minutit ja 39 sekundit ning võistlusnurgaks Eesti tuulelukuga järsknurk. Tähelepanuväärne on, et võitja võistlustöö juures ei täheldanud kohtunikud ühtegi viga ehk Jaaska ei teeninud ühtegi trahvisekundit.

Professionaalide kategooria teise koha saavutas võistluse mitmekordne meister Veiko Palm ajaga 21 minutit ja 53 sekundit ning kolmanda koha taas kord Hobbiton OÜ esindaja Ahto Naruski ajaga 32 minutit ja 11 sekundit.

Traditsiooniliste käsitööriistade ehk kirvemeeste kategoorias sai esikoha Alari Suun samuti Hobbiton OÜst. Kirvemeeste teise koha pälvis Margus Palolill Põlvamaa MTÜst Vanaajamaja ning kolmanda Mikk Mustmaa Rõuge valla ettevõttest Majakratt OÜ.

Selle aasta võistluse tegid erakordseks ja põnevaks mitu asjaolu. Esiteks oli võistlustules rekordarv palkmajaehitajaid, mis näitab traditsioonide tugevust ja jätkusuutlikkust. Teiseks pakkus Eesti võistlejatele närvipinget kolm välisvõistlejat – kaks Kanadast (ettevõttest Laverty Log Homes) ja üks põhjanaabrite juurest Soomest. Kolmandaks osales võistlusel esmakordselt ka naisvõistleja – Tiina Liiv Hiiumaa ametikoolis, mis näitab, et peamiselt meeste pärusmaaks kujunenud palkehitus ja ehitusvaldkond üldiselt kõnetab ka naisi.

Järgmine käsitööpalkmajaehitajate kutsevõistlus toimub 25. mail 2024 võistluse sünnipaigas Räpinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles