Vabatahtlikud saavad elupäästvad aparaadid

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Päästeliidu juht Piia Kallas on andnud elupäästva aparaadi Karula vabatahtliku tuletõrjeseltsi juhile Veiko Pormeistrile.
Päästeliidu juht Piia Kallas on andnud elupäästva aparaadi Karula vabatahtliku tuletõrjeseltsi juhile Veiko Pormeistrile. Foto: Päästeliit

Päästeliit jagab vabatahtlikele päästekomandodele elustamisaparaate. Automaatne kehaväline defibrillaator (AED) aitab parandada elupäästva esmaabi andmise kiirust ja tõhusust päästjate väljakutsetel.

Kuna AED on kaasaskantav ja selgete instruktsioonidega, saavad seda kasutada ka meditsiinilise väljaõppeta inimesed.

Aparaatide kasutamist ja teisi olulisi esmaabivõtteid õpetab komandodele Eesti Punane Rist, koolitamisele aitab kaasa sotsiaalministeerium. «Elukriitilisel hetkel loeb iga sekund. Kui AED-aparaat on käepärast ning selle kasutamine oskuslik ja kiire, on kannatanu elulootus märksa suurem,» sõnas Punase Risti arendusjuht ja esmaabiinstruktor Kristi Rillo.

Praegu sai päästeliit neid aparaate jagada 20 komandosse, kuid kokku on vabatahtlikke komandosid Eestis üle saja. Kõige enam vajatakse neid seadmeid äärealadel, kuhu kiirabil keeruline ligi pääseda. Lisaks vajavad elustamisaparaate ka merepäästekomandod – on ju teekond merelt maale tihti liiga pikk.

Lõuna-Eestis said AED elustamisaparaadid Karula vabatahtlik tuletõrjeselts Valgamaalt, Saverna vabatahtlik päästekomando Põlvamaalt, Meremäe ja Misso vabatahtlikud päästjad ning Rõuge priitahtlikud pritsimehed Võrumaalt.

Päästeliidule antud nimekirja koostas Eesti Kiirabide Liit, kes hindas abi kättesaadavust üle Eesti eri piirkondades. AED on elukindlustus, mis peab olema kättesaadav kõigile ja kiiresti, mistõttu näeb päästeliit ka edaspidi vaeva, et seade kõigis vabatahtlikes päästekomandodes olemas oleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles