Sirje Potisepp: maksutõusud jõukust ei too (2)

Sirje Potisepp
, Eesti toiduainetööstuse liidu juhataja
Copy
Eesti Toiduliidu juht Sirje Potisepp
Eesti Toiduliidu juht Sirje Potisepp Foto: Erakogu

Eesti tööstuse ja tootmise mahud langevad, nagu näitavad selgelt viimased statistikaameti andmed. Olen korduvalt öelnud, et viimaste aastate majanduskriis on enamasti tööstuse nägu ning paraku tõestavad seda ka meie majandusliku näitajad. Toodang vähenes kõigis kolmes tööstussektoris: energeetikas, mäetööstuses ja töötlevas tööstuses, kaasa arvatud toiduainetööstuses.

Ülikõrge inflatsioon ning tarbijaid ehmatanud tänavune toiduhindade kiire kasv on jätkuvalt Eesti majanduse suurimaid murekohti, mis puudutab otseselt igat inimest. Lootus, et hinnatõusud pidurduvad, jääb, ent lõplikku selgust enne uut teraviljasaaki ei tule. Tootjate kahjumid vajavad katmist ja palgasurve toiduainetööstuse sektoris on äärmiselt tugev.

Kui tootmismahud langevad, jaotuvad üldkulud väiksemale toodete hulgale ja nii jääbki hind kõrgeks. Kõige keerulisem olukord on jätkuvalt lihatööstustel. Lisaks sektori suurimale kahjumile – 2022. aastal 21,66 miljonit eurot – on ka tootmine suuremas languses, samas on sealiha hind 20 aasta kõrgeim ja toorainet lihtsalt ei jätku.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles