Ajateenistuse läbinud saavad oskusi tõendava tunnistuse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Ajateenistuse tunnistuse näidis
Ajateenistuse tunnistuse näidis Foto: Kaitseressursside amet

Sel suvel väljastatakse esmakordselt ajateenistuse lõpetanud noortele tunnistus teenistuse läbimise kohta, kuhu kantakse ajateenistuse jooksul läbitud kursused ja koolituste maht. Uus tunnistus kinnitab noore tulevasele tööandjale ja koolile oskusi, mida ta ajateenistuses omandas.

Kaitseressursside ameti peadirektori Anu Rannaveski sõnul on oluline, et Eesti ühiskond ja eriti tööandjad väärtustaksid ajateenistuse läbinud noorte kogemusi. «Need noored on Eesti riigile palju andnud, samas on nad saanud vastu palju oskusi ja teadmisi, millega edaspidises elus edukalt hakkama saada,» sõnas ta.

Rannaveski lisas, et ajateenistuse jooksul areneb noore juhtimiskogemus, strateegiline mõtlemine, meeskonnatöö, suhtlemisoskus, pinge- ja stressitaluvus, kiire kohanemis- ja õppimisvõime ning enesekindlus.

«Nooremallohvitserid saavad väärtusliku juhtimis- ja õpetamiskogemuse. IT-valdkonna kursustel saadakse muu hulgas teadmised ja oskused IT-kasutajatoe tagamiseks. Parameediku kursused läbinud saavad hiljem asuda tööle parameedikuna, autojuhikursuste lõpetajad saavad riiklike eksamite eduka sooritamise järel CE- või D-kategooria juhiloa,» loetles Rannaveski.

Ajateenistuse tunnistuse prototüüp töötati välja Innotiimi projektis «Tahan ajateenistusse», kus osalesid kaitseministeerium, kaitseressursside amet ja kaitsevägi.

Pilootprojektina anti eelmisel aastal ajateenistuse lõputunnistus logistikapataljoni, Viru jalaväepataljoni ja küberväejuhatuse ajateenijatele. Tagasiside kinnitas, et tunnistuse väljastamine on tänuväärne ja kasulik algatus. Väljaõpet kirjeldava tunnistuse vajalikkust on uuringutes välja toonud nii ajateenijad kui ka reservväelased.

Tunnistus edastatakse noorele pärast teenistuse lõppu kaitseväeteenistuse veebi kaudu esimeseks reservi arvamise päevaks ehk 16. juuniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles