Riigikaitsekomisjoni juht: Nursipalu vajab kiiret laiendamist

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Riigikaitsekomisjoni juht Kalev Stoicescu märkis, et agressiivse Venemaa naaberriik Eesti ei tohi oma riigikaitse tugevdamisega viivitada.
Riigikaitsekomisjoni juht Kalev Stoicescu märkis, et agressiivse Venemaa naaberriik Eesti ei tohi oma riigikaitse tugevdamisega viivitada. Foto: Konstantin Sednev

Riigikogu riigikaitsekomisjon märkis Nursipalu harjutusvälja laiendamist vastustavale pöördumisele vastates, et ohtlik julgeolekuolukord nõuab Eestilt oma kaitse tugevdamiseks ja julgeoleku kindlustamiseks kiireid ja otsustavaid samme ning seega ka Nursipalu harjutusvälja laiendamist. Samas kinnitas komisjon, et jälgib harjutusväljade arendamist ka edaspidi tähelepanelikult ning soovib mõjutatud kogukondade ja omavalitsustega dialoogi jätkata.

Komisjoni esimees Kalev Stoicescu märkis neljapäeval komisjoni nimel saadetud vastuses, et paljude allkirjadega kollektiivne pöördumine näitab teema tähtsust Eesti ühiskonnas ning tingib vajaduse leida põhjalikult läbi kaalutud ja kõigi osapoolte jaoks vastuvõetavad lahendused.

Tema sõnul on komisjon pöördumise algatajatele oluliste teemade tõstatamise ning kaasumise eest tänulik. «See on oluline ja vajalik, et leiaksime riigikaitseliste huvide teostamiseks viisid, mis arvestaksid võimalikult suures mahus mõjudega, mis kaasnevad kohalikule kogukonnale, keskkonnale ja kohalikele omavalitsustele. Riigikaitsekomisjon on soovinud kollektiivse pöördumise menetlemisel olla avatud ja kaasav ning oleme arvesse võtnud mitmeid huvigruppide ettepanekuid,» ütles ta.

Stoicescu tõdemusel ei ole riigikaitsekomisjonil kollektiivset pöördumist «Ei Nursipalu harjutusväljaku laiendamisele» aga võimalik toetada. «Komisjon jätkab tegelemist laiapindse riigikaitsega, mille käigus jälgime tähelepanelikult kaitseväe ja Kaitseliidu harjutusväljade arendamist ning soovime kõigi kogukondade ja omavalitsustega sel teemal dialoogi jätkata,» kinnitas ta komisjoni üksmeelselt heaks kiidetud vastuses.

Tema sõnul pole praegune julgeolekuolukord mitte lihtsalt keeruline, vaid väga ohtlik ning nõuab Eestilt oma kaitse tugevdamiseks ja julgeoleku kindlustamiseks kiireid ning otsustavaid samme.

Stoicescu selgitas, et Eesti Kaitseväe teine jalaväebrigaad, mis asub Kagu-Eestis ja keskendub just nimelt selle regiooni kaitsmisele, vajab lahinguvõime saavutamiseks samaväärset harjutusvälja, nagu see on olemas Kaitseväe 1. jalaväebrigaadil.

Tema sõnul on keskpolügoon Põhja-Eestis täiesti koormatud ning 2. jalaväebrigaadil pole võimalik kavandada väljaõppe läbiviimist ka Lätis või Soomes, kus asuvad sobilikud harjutusväljad on samuti koormatud. «Lisaks on oluline mõista, et ka Eestis paiknevad/roteeruvad liitlasväed peavad saama harjutada 2. jalaväebrigaadiga koos, et olla vajadusel valmis Eesti eest võitlema,» märkis ta.

Stoicescu märkis, et agressiivse Venemaa naaberriik Eesti ei tohi oma riigikaitse tugevdamisega viivitada ning seega toetab riigikaitsekomisjon Nursipalu harjutusvälja kiirendatud korras laiendamist. Kolmapäevasel istungil võttis Riigikogu vastu ka valitsuse algatatud seadusemuudatused, millega loodavad õiguslikud alused võimaldavad Kaitseväe ja Kaitseliidu harjutusväljad erandjuhtudel kiirendatud korras välja arendada.

«Riigikaitsekomisjoni hinnangul soovib kaitseministeerium leida Nursipalu harjutusvälja laiendamise osas kõigile osapooltele võimalikult head lahendused koostöös kohaliku kogukonnaga,» ütles komisjoni esimees.

Stoicescu tõi esile, et valitsus toetas mai lõpus kompensatsioonimeetmete paketti, millega muu hulgas suurendatakse kohalike omavalitsuste toetusi ja määratakse neljale Nursipalu harjutusvälja tegevusest mõjutatud vallale kokku ühekordselt 10 miljoni euro suurune investeeringutoetus. Tema sõnul annavad toetused kohalikele omavalitsustele rohkem kindlustunnet ning aitavad kompenseerida harjutusväljadest tulenevaid häiringuid ja mõjusid. Ta osutas ka kaitseministeeriumi väljendatud kavatsusele lähiaastatel Võrumaale suunata kokku ligi 200 miljonit eurot investeeringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles