Roosa rändkast jõudis Sänna kultuurimõisa õuele

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Roosa rändkast Sänna kultuurimõisa juures
Roosa rändkast Sänna kultuurimõisa juures Foto: Kadi Rutens

Kultuuripealinna Tartu 2024 «Ellujäämise kunstide» dokprogrammi kuulutajana reisib mööda Lõuna-Eestit rändkast, mis tutvustab kaheksat filmitegijat Eestist ja välismaalt, kes teevad Euroopa kultuuripealinna programmile Lõuna-Eestist filme. Nüüd on rändkast jõudnud Sänna kultuurimõisa, kus ta ootab uudistajaid 6. juulini.

Rõugega seostub Eva Kübara lühidokumentaal «Hilda Ha». Film toob meieni loo metsiku ja vaba saksa naise Hilda Ha elust Lõuna-Eestis.

Hilda ei vehi plakatitega kliimaprotestidel, vaid päästab planeeti vaikselt, elades koos aastase lapsega iseehitatud väikses majas, kus pole veevärki, elektrit ega võrguühendusi. Kuigi see tundub ekstreemne, on see talle kõige loomulikum eluviis.

Vaba ja metsik naine

«See on lugu vabast ja metsikust saksa naisest Lõuna-Eestis. Tema teadlik valik on elada võrguühenduseta elu, mis annab talle omamoodi finantsvabaduse: kui puuduvad kommunaalarved ja pangalaenud, pole tarvis ka tööl käia,» rääkis filmi režissöör Eva Kübar.

«See on nüüdisaegne, samas ka kõige ürgsemal viisil trendikas võrguühenduseta elu, mis oma olemuselt tähendab tagasiminekut sinna, kus kõik mugavused ei ole enesestmõistetavad,» lisas režissöör.

Rändkast pakub samas ka võimalust osaleda loosis, mille auhind on nädal Piirissaarel.

Selle aasta jooksul jõuab igasse filmiga seotud paika «Ellujäämise kunstide» dokprogrammi rändkast, et tutvustada valitud filme ja pakkuda võimalust osaleda loosis, mille auhind on nädal Piirissaarel. Nädal, et võtta aega iseendale, katsetada elu eraldatud saarel keset Peipsi avarusi ja saada osa filmikasseti maailmaesilinastusest.

Rändkasti võib leida sel aastal veel Peipsiveerelt, Tõraverest, Piusalt ja Piirissaarelt. Ellujäämise reisi loosis saab osaleda ka dokprogrammi kodulehe kaudu.

Kaheksa filmitegijat

Tänavu kevadel valis Tartu 2024 meeskond välja kaheksa filmitegijat Eestist ja välismaalt, kelle filmid linastuvad Euroopa kultuuripealinna põhiprogrammis 2024. aasta mais.

Filmid sünnivad koostöös Eesti produktsioonifirmadega. Teised valitud filmitegijad on Viesturs Kairišs (Läti), Andrey Paounov (Bulgaaria), Ülo Pikkov (Eesti), Maria Aua (Eesti), Carl Olsson (Rootsi/Taani) ja Andris Gauja (Läti).

Lühifilmide tootmist rahastavad Eesti filmi instituut ja SA Tartu 2024.

Rändkast valmis koostöös Tartu kunstniku Sashamiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles