Politsei juhib tähelepanu alkoholi müügi vanusepiirangule

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Põhja prefektuuri ennetusteenistuse juhi Kristel-Liis Kaunismaa hinnangul ei tekita alkoholi kättesaamine alaealistele suuri raskusi.

«Nippe, kuidas lapsed keelatud joogi kätte saavad, on mitmeid. Kas lastakse vanemal sõbral osta, kasutatakse ostmiseks võõrast dokumenti või leitakse koht, kus müüjad ei kontrolli noorte vanust. Kõik nimetatud variandid on seadusega keelatud ning politsei teeb omalt poolt kõik, et seda takistada,» märgib Kaunismaa.

«Lapsevanemana tean omast käest, kui lootusetu võib tunduda selgitada teismelisele, milliseid riske õlle, siidri või veel kangemate jookide tarvitamisega võetakse. Hommikune pohmell või öö politseijaoskonnas on veel suhteliselt leebed tagajärjed võrreldes tõsise mürgituse, kehavigastuste või kuriteo ohvriks langemisega,» selgitas Kaunismaa.

Et juhtida poekülastajate tähelepanu alkoholi alaealistele müümise keelule, kasutatakse koolivaheaegadel Lasnamäe erinevates kaubanduskeskustes heliklippe, milles hoiatatakse noori alkoholi ostmise ja tarbimise eest.

Kampaania käigus koolitavad korrakaitsjad ka müüjaid ning julgustavad neid alkoholi ja tubakat müües küsima dokumenti iga kord, kui ostja vanuses kaheldakse. «Seadusest tulenevalt on müüjal õigus küsida alkoholi ostjalt isikut tõendavat dokumenti ning seda õigust ei tohiks kasutamata jätta. Sellega võib säästa ühe noore inimese tervise ja miks mitte ka turvalisuse,» ütleb Kaunismaa.

Aasta esimese kahe kuuga registreeris politsei Eestis 923 juhtumit, kus alaealine oli alkoholi tarvitanud. Suitsetanud alaealisi avastati 739 ning tubakatoodet omanud noori 307. Alaealisele alkoholi müümise kohta alustati sel perioodil 10 väärteomenetlust ning politsei registreeris ka kuus vanusepiirangu rikkumist tubakatoodete müümisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles