VIDEOLUGU Mõistatuslik Rosma linnamägi andis välja suure leiu

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Arheoloogiaprofessor Heiki Valk hakkas eelmisel aastal Rosma linnamäel lahti kaevama linnuse kaevu, kuid sattus hoopis suure viljahoidla peale.
Arheoloogiaprofessor Heiki Valk hakkas eelmisel aastal Rosma linnamäel lahti kaevama linnuse kaevu, kuid sattus hoopis suure viljahoidla peale. Foto: Arved Breidaks

Põlva lähistel asuval Rosma linnamäel tulid arheoloogiliste väljakaevamiste käigus välja iidse, umbes 50 ruutmeetri suuruse hoone söestunud jäänused, mis aitab arheolooge edasi Rosma hiiglasliku muinaslinnuse saladuse lahtiharutamisel.

«See asi võiks siin olla umbes 800 aastat vana,» lausus väljakaevamisi juhtiv Tartu Ülikooli arheoloogiaprofessor Heiki Valk. «Ehitusaeg seniste teiste kaevandite söedateeringute põhjal 13. sajand, kas siis ristisõdade aeg või, ei saa täielikult välistada, et ka natukene hilisem. On tehtud päris suur hoone, umbes 50 ruutmeetrit või natuke peale. See külg, mis meil praegu on lahti, on umbes 7,3 meetrit pikk. See on hoone, mida on kasutatud vilja hoidmiseks.»

Rosma linnamäel välja tulnud suur viljahoidla jättis õhku küsimuse, kas tegemist on siia kogutud maksuviljaga või inimeste ühissalve toodud toidusega. FOTO:
Rosma linnamäel välja tulnud suur viljahoidla jättis õhku küsimuse, kas tegemist on siia kogutud maksuviljaga või inimeste ühissalve toodud toidusega. FOTO: Foto: Arved Breidaks
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles