Igor Gräzin: Liivimaal võiks olla oma ministeerium

Igor Gräzin
, kolumnist
Copy
Igor Gräžin
Igor Gräžin Foto: Eero Vabamägi

Õigusteadlane, poliitik ja vaimulik tuleb välja omapärase ideega: kogu Kesk- ja Lõuna-Eestile tuleks määrata valitsuse eriesindaja ning moodustada Liivimaa provinitsiaal- või kubermanguministeerium.

Muhulasena pean kiitma saarlast ja regionaalministrit Madis Kallast, kes käis välja väga nutika idee saata saartele vabariigi valitsuse eriesindaja. Sest saared on – kinnitan Saarte piirkonna vaimulikuna – üks omaette asi, mida Tallinnast kiusama kiputakse. Aga Madis Kallase heal ideel on ka oluline puudujääk: see on liiga väike ja kitsas.

Mina, vastupidi, olen juba ligi kümme aastat arvanud koos kadunud akadeemiku Endel Lippmaa ja majandusgeograafia teadlase Hardo Aasmäega, et selline eriesindaja, aga teise nimega, peaks määratama kogu Kesk- ja Lõuna-Eestile. Sest mitte ainult tänase majanduse seisukohalt (Kesk-Eestist Läti piirini teenib inimese kohta üle kahe korra vähem kui Tallinn ja kogu Põhi), vaid ka kultuuri seisukohalt on see osa praegusest Eestist kapitaalselt teistsugune kui põhjapoolne osa, Haapsalust Narvani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles