Tomi Saluveer: kardetu on tõeks saamas

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Kuigi eile sadas mitmel pool hoovihma ning kuulda oli ka äikesekõminat, on taevast alla sadav vesi selle aasta kevadsuvel olnud pigem niivõrd haruldane sündmus, et hallid vihmapilved on mõne silmis väärinud suisa ühismeediasse videoklipi postitamise vaeva. Ilmatarkade kinnitusel võivad taevaluugid kohati avaneda ka lähematel päevadel, kuid põllumeestele on sel aastal pikast põuast tekkinud kahju juba jäädavalt sündinud.

Eile sai teatavaks, et valitsus peab pikast põuast tingitud kahjude tõttu plaani kuulutada lähiajal Eestis välja eriolukord. Üks murekoht on põllukultuuride kasvatajate saak ning sellest saamata jääv tulu, teine aga loomasöödanappus, mis võib päädida loomade tapamajja viimisega.

Eriolukorra väljakuulutamine oleks põllumeestel mõjus argument, et selgitada oma lepingupartneritele, miks ei suudeta oma kohustusi täita. Samuti on põllumeestel tingimuslikud kohustused neile toetusi jagava PRIA ees. Kohustuste täitmata jätmisega kaasnevad sanktsioonid – eriolukord annaks PRIA-le võimaluse olla selles osas leebem.

Juuni alguses põllumajanduse olukorrast kirjutades säilitasid teraviljakasvatajad veel lootust. «Kui aga lähiajal korralikku vihma ei tule, on päris hapu lugu,» tõdes nii mõnigi põlluharija. Tollal hindasid nad, et vili peab põuale vastu veel nädalakese, vastasel juhul on oodata ikaldust. Nädalad möödusid ning korralikku sadu ei tulnud. Tuul ja päike kuivatasid väikesed vihmasopsud kohe ära ning niiskus taimejuurteni ei jõudnud.

Üks murekoht on põllukultuuride kasvatajate saak ning sellest saamata jääv tulu, teine asi aga loomasöödanappus, mis võib päädida loomade tapamajja viimisega.

Maaharijate olukord on piirkonniti erinev. Kohati on põlde, kus vihmahood on andnud leevendust, mõnda põllulappi on õnnistatud ka paduvihmaga, kuid üldpilt on ka Eestimaa Talupidajate Keskliidu hinnangul siiski üsna nukker. Kindel on see, et tänavune saak tuleb tavapärasest vähemalt poole väiksem. Teravilja puhul võivad vihmasapsakad olukorda hullemakski teha: küpsed terad ajavad külgvõrseid ning vihmane periood pigem raskendab koristustöid.

Igasugune vihm annab kindlasti leevendust rohumaadele, köögiviljakasvatajatele ning marjapõõsa ja viljapuude pidajatele. Paljud aiapidajad kurdavad seejuures praegu ka selle üle, et kaevud on kuivad – kastaks taimi küll, aga vett ei ole lihtsalt piisavalt. Mures ei ole mitte ainult salvkaevude, vaid ka puurkaevude omanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles