Päevatoimetaja:
Arved Breidaks
Saada vihje

Laadatoitu ostes tasub olla tähelepanelik

Laat Abja-Paluoja turuplatsil
Laat Abja-Paluoja turuplatsil Foto: Marko Saarm

Müüja vastutab toidu eest, mida laadal pakub. Samas peavad ka ostjad mõningatele nüanssidele tähelepanu pöörama, et toit ei rikneks enne koju jõudmist.

Põllumajandus- ja toiduameti peaspetsialisti Külli Joakiti sõnul tuleb enne ostu meeles pidada, et külmkapitemperatuuri vajav toit tuleb võimalikult kiirelt viia koju külmkappi.

«Kiirelt riknevat toitu ei tohi jätta sooja autosse või transportida ilma termokastita pikkade vahemaade taha, sest soojas paljunevad bakterid kiiremini ning toit rikneb,» kirjeldas Joakit.

Peaspetsialist tõi välja viis soovitust, mida enne ostu sooritamist silmas pidada. Esmalt tuleb vaadata, kas toit näeb välja värske ja kvaliteetne ning müüja on puhas ja peab kinni hügieeninõuetest. Samuti peab müüja oskama anda infot toidu koostisosade ja allergeenide kohta. Toidukraami, mis peab olema külmkapitemperatuuril, aga on pikalt hoitud päikese käes, osta ei maksa. Haigusi tekitavad mikroorganismid võivad paljuneda väga kiiresti, kui toitu säilitatakse valel temperatuuril.

Samuti tuleb söögikraami hoida kaitstuna saastumise eest. Näiteks kui laat tegutseb asukohas, kus on palju tolmu (lähedal toimub teeremont vms), siis tuleb jälgida, kas pakendamata toit on ikka kaetud.

Joakit lisas, et laatadel müüakse ka väga palju suitsutatud tooteid, millele tuleks erilist tähelepanu pöörata. «Seda seetõttu, et toidus võivad kõrgetel temperatuuridel mittetäieliku põlemise käigus tekkida polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud (PAH), mis on kantserogeensed ehk võivad tekitada vähki.»

Enne ostu sooritamist laadalt tasub toodet maitsta – väga intensiivne suitsumaitse võib viidata PAH-ühendite normi ületamisele. Tähelepanu tuleb pöörata ka toote välimusele ning kõrbenud tahmane toode tasub jätta ostmata.

Veel võiks uurida, kuidas suitsuliha või -kala on valminud. Kui seda on valmistatud nii, et sealt on tilkunud rasv lõõmavatele laastudele, on seegi soodustanud PAH-ühendite tekkimist. Lisaks tasuks küsida, mis puitu on suitsutamiseks kasutatud. Suitsutamiseks ei sobi vaigused ja pehmed puidud nagu kuusk ja mänd. 

Kommentaarid
Tagasi üles