Valgete Teede rattaralli laieneb kahele päevale

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Sangaste Valgete Teede rattaralli Karula kandis eelmise aasta suvel
Sangaste Valgete Teede rattaralli Karula kandis eelmise aasta suvel Foto: Adam Illingworth

Eesti kuulsaim kruusasõit, Sangaste Valgete Teede rattaralli leiab 1. juulil aset juba kümnendat korda. On kombeks, et harrastajate kõrval lööb sellel sõidul kaasa kogu Eesti rattaproffide paremik. Nii on ka tänavu starti tulemas näiteks Rein Taaramäe, Karl-Patrick Lauk ja Norman Vahtra.

«Olen Sangaste Valgete Teede rattarallil saanud osaleda kolmel viimasel aastal. Olles praegu kodus Eestis, siis loomulikult löön kaasa,» ütles Taaramäe. «Ja kuna stardis on ka abikaasa Hanna, kellele just sellel sõidul osalemine paar aastat tagasi andis uue motivatsiooni jalgrattasõiduga taas rohkem tegelema hakata, on just see sõit meie pere lemmik.»

Taaramäe sõnul on tegu kõige erilisema maanteesõiduga Eestis. «Kuna kasutan ka ise kruusateedel sõitu treeningute rikastamiseks, ei ole kruusaralli mulle võõras. Seejuures on aga kruusasõit ka uus ja kuum teema rattamaailmas. Lisaks looduskaunitele radadele võib aga Sangaste sõidu puhul tõdeda, et nii erilist stardipaika pole ühelgi teisel rattasõidul Eestis. Mina ise lähengi eelkõige sõitu nautima.»

Sangaste Valgete Teede rattaralli liigitub küll maanteerattavõistluste alla, kuid rada on vürtsitatud asfaldi vahele pikitud kruusalõikudega. Rajad kulgevad Sangaste–Karula–Lüllemäe kandi looklevatel väikestel teedel. Stardi- ja finišipaik on Sangaste lossi ees.

Valikus on kolm distantsi: 95 kilomeetrit meeste eliitklassile, 69 kilomeetrit naistele ja harrastajatele ning 26-kilomeetrine matka- ja noortesõit. Pikal distantsil on kokku seitse, keskmisel kuus ja lühemal rajal kaks kruusalõiku pikkusega 9,2 kilomeetrit. Kui pikemad rajad eeldavad tõsisemat sinasõprust jalgrattaga, siis matkadistants vaid kahe kruusalõiguga on sobilik ja jõukohane igale harrastajale.

Uuendusena pakub tänavune sõit kahepäevast programmi. Kõikidel soovijatel on võimalus asuda 2. juulil ka 30 kilomeetri kaugusel Tõrvas Tanel Kangerti eestvõtmisel peetava Gravel Grinderi starti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles