Valga ajaloolised hooned said uuenduse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Valga ajaloolisele hoonele paigaldatud infotahvel, mis tutvustab lugejale kohalikku kultuuripärandit
Valga ajaloolisele hoonele paigaldatud infotahvel, mis tutvustab lugejale kohalikku kultuuripärandit Foto: Valga vallavalitsus

Valga linna ajaloolised hooned on saanud uue sära, kuna nende hooneajaloo tutvustamiseks on paigaldatud üle linna kokku üheksa infotahvlit.

Projekti «Ajalooliste linnakeskuste elavdamine ja kohalik areng kultuuripärandi kaudu», mis sai rahastust Euroopa I Majanduspiirkonna ja Norra toetusest 2014–2021, tulemusena on nüüd võimalik Valga kesklinnas sügavamalt sukelduda ajalooliste hoonete rikkalikku minevikku.

Iga üheksast infotahvlist leiab hoonele omistatud unikaalse ajaloolise pildi, lühikese eesti ja inglise keeles esitatud tutvustuse ning kaasahaarava loo, mis seostub konkreetse hoonega. Tahvlid on paigaldatud Ramsi vesiveskile, kreisihoonele, Klassmani majale, Jaani kirikule, muusikakoolile, raekojale, noortekeskusele, raamatukogule ja lõvipeadega majale.

Valga vallaarhitekt Jiri Tintera sõnul on Valga kesklinn täis väärtuslikke hooneid, kuid tihti me ei ole teadlikud nende pikaajalisest ajaloost. «Mul on suur rõõm teatada, et nüüd on meil võimalus tähistada üheksat väärtuslikku hoonet Valgas. Infotahvlitel on mitmekülgsed andmed - hoone ajalugu, pildid ja põnevad seigad, mis muudavad kesklinnas jalutamise põnevamaks nii meie linnaelanikele kui ka külastajatele,» märkis vallaarhitekt.

Lisaks sellele väljendas Tintera lootust, et ka teiste ajalooliste hoonete omanikud ja kasutajad liituksid ajalooliste hoonete tähistamisega. "Kui keegi avaldab soovi ning on valmis katma seotud kulud, siis ootame neid meie poole pöörduma, et korraldada tahvlite valmistamine ja paigaldamine," selgitas Tintera. Ta lisas veel, et see algatus loob võimaluse avastada rohkem ajalooliste hoonete varjatud lugusid ning annab panuse kogukonna ühtsusesse.

Uued infotahvlid Valga ajaloolistel hoonetel on järjekordne samm lähemale sellele, et kultuuripärandit väärtustatakse ja tutvustatakse ulatuslikumalt.

Kõik huvilised on oodatud külastama Valga kesklinna ning sukelduma minevikupärandisse, mis on osa meie kultuurilisest rikkusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles