Lõuna-Eesti ekrelased sõdivad vastu LGBT sümboolika kasutamisele kultuuripealinnaga seoses (1)

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
15.03.2023, Tartu
Pildil Tartu 2024 kiri  Raekoja platsil.
Foto Sille Annuk, Tartu Postimees
15.03.2023, Tartu Pildil Tartu 2024 kiri Raekoja platsil. Foto Sille Annuk, Tartu Postimees Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) Lõuna-Eesti liikmed on vastu LGBT Pride sümboolika kasutamisele järgmise aasta kultuuripealinna Tartu ühismeedia lehel ning Pride korraldamisele Tartus.

«Nn Pride'i-sümboolikat eksponeeritakse kultuuripealinna Facebooki-lehel ja lubatakse see üritus tuua järgmisel aastal Tartusse. Paljudele lõunaeestlastele on säärane suundumus aga vastumeelt. EKRE Otepää osakond asus selle vastu jõuliselt protestima ja nõudis vallavalitsuselt otsest pöördumist sihtasutus Tartu 2024 poole,» seisab EKRE pressiteates.

EKRE liige Mare Raid esitas Otepää vallavalitsusele 12. juunil teabenõude, kus küsis muu hulgas: «Kas Otepää vald [projekti Tartu 2024] koostööpartneri ja rahastajana aktsepteerib, et selle projekti raames on korraldajad võtnud nõuks ümber kirjutada meie kultuuriruum, kehtinud tavad, kombed ja traditsioonid?» Lisaks on Otepää ekrelased nördinud, et kultuuripealinna projektis ei kajastu kuidagi 2024. aastal saabuv Eesti lipu õnnistamise 140. aastapäev.

Vallavalitsus tunnistas vastuses teabenõudele, et SA Tartu 2024 ei küsinud Pride'i-logo kasutuselevõtuks mingil viisil Otepää valla arvamust ega nõusolekut. «Facebooki 12-värvilisest logo saime teada juhuslikult sotsiaalmeediat sirvides,» teatas vallavanem Jaanus Barkala. «Arvestades olukorra tõsidust, mõistis ka vallavalitsus vajadust teha ametlik päring SA Tartu 2024-le,» teatas EKRE.

26. juunil sihtasutusele ning kõigile Kagu-Eesti omavalitsustele edastatud pöördumises leiab ka vallavalitsus, et Tartu 2024 prioriteedid on küsitavad. «Praegu on kahjuks jäänud mulje, et Tartu 2024, mis peaks olema kogu Eesti üks suuremaid visiitkaarte ja Lõuna-Eesti omavalitsuste kultuuri eestkõneleja, teeb valiku vikerkaarelipu kasuks. Tartu 2024 sotsiaalmeedia kontol kajastatakse Baltic Pridel osalemist, kuid Eesti lipu sünnipäev jäetakse tähelepanuta,» teatas vald oma pöördumises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles