Muuseumis tuleb moodsa rõiva päev

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Päevajuhi rollis on muusik Artur Raidmets.
Päevajuhi rollis on muusik Artur Raidmets. Foto: Ain Liiva

Valga muuseumis leiab 4. juulil aset ajastupidu «SikSak», kus taaselustatakse moodsa rõiva päev ning tutvustatakse nõukogudeaegset riidemoodi. Üritus on pühendatud Valga õmblusvabriku 60. aastapäevale.

Ajastupidu «SikSak» toob valgalasteni ja linna külalisteni rõivakollektsioonid nõukogude perioodist.

Tallinnas tegutsev Eesti Punase Risti heategevuslik taaskasutuskauplus Punane Ristik on lubanud kaasa võtta rikkaliku kollektsiooni, sealhulgas ka Valga õmblusvabrikus valmistatud rõivaid. Moedemonstratsiooni kommenteerib Artur Raidmets, kes ka muusikalist meelelahutust pakub.

Vestlusringis saavad peokülalised jagada mälestusi Valga õmblusvabrikus töötamisest, selle toodetest ja inimestest. Kõik, kes hindavad mineviku pärandit ning soovivad panustada Valga muuseumi õmblusvabriku kollektsiooni täiendamisse, on oodatud kuulama ja kaasa rääkima.

Peo teises pooles avatakse muuseumi galeriis õmblusmasinate näitus «Unustatud kaunitar».

Külastajad on sündmusele oodatud ajastutruus riietuses, olgu selleks siis teksapüksid või nahktagi, kittel või ülikond nõukogude perioodist. Moeekspert Kai Saar annab ülevaate tolleaegsest moeloomest, võimalustest ja stiilist.

Lapsed ja noored saavad lõbutseda õuemängudega, mis valmistatud Eestis taaskasutusmaterjalidest ning mängida saab nii üksi kui meeskonnaga. Parimatele mängijatele on välja pandud auhinnad.

Moodsa rõiva päev toob Valga ellu mitmekesisust. Nõukogude perioodil olid populaarsed suured moedemonstratsioonid Tallinna Moemajas, mis tegutses koostöös õmblusvabrikutega. Vabrikud said moeetendustelt tellimusi tulevaseks tootmiseks. Moešõuks valmistumine ja seal esinemine oli mannekeenidele üks suuremaid tööülesandeid.

Valga õmblusvabrikus toodeti meeste-, naiste- ja lasterõivaid ning isegi mänguasju. Tippaegadel uuendati igal aastal umbes pool toodangust. Õmblusvabrikus on mõnel ajaperioodil töötanud mõnisada inimest, aga vahepeal ka üle tuhande töölise. Praegu annab see tööd sadakonnale inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles