Koduelektroonikat saab äikese eest kaitsta

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Välgud Valga kohal sähvimas.
Välgud Valga kohal sähvimas. Foto: Arvo Meeks

Sellel nädalal on mitmel pool Eestis kõmisenud kõu ja taevast valgustanud välgusähvatused. Kätte jõudnud äikesehooaeg ohustab ka koduelektroonikat.

Soome meteoroloogiainstituudi (FMI) andmetel tabas 2022. aasta maist septembri keskpaigani Eestis maapinda 29 601 välgulööki. Suurim osa äikesetormidest leidis aset juunis, mil registreeriti 11 863 välgulööki, nii juulis kui ka augustis jäi näitaja umbes 8800 piiresse.

Igal suvel saab äikesest tingitud ülepinge tõttu Eestis kahjustada terve hulk kodu­elektroonikat, alustades teleritest ning lõpetades digibokside ja ruuteritega.

Teadlikkus kasvab

Kuigi äike kahjustab kodutehnikat igal aastal, on ettevõtte kliente puudutavate äikesekahjude hulk viimastel aastatel olnud langustrendis.

«Kui 2022. aastal registreerisime 1241 äikesega seotud kliendipöördumist, siis aasta varem oli see arv märgatavalt suurem – 2225,» ütles Telia kvaliteedijuhtimise osakonna protsessijuht Indrek Fridolin.

Ühest küljest on tema sõnul kahjude vähenemisele kaasa aidanud investeeringud uutesse lahendustesse, mis aitavad äikesekahjusid ennetada. «Teisalt saame aga kiita oma kliente, kelle teadlikkus võimalikest ohtudest on pidevalt paranenud. On näha, et kodudes suhtutakse äikesega seotud riskidesse üha tõsisemalt.

Ettevõte saadab ka tänavu klientidele SMS-sõnumeid, mis informeerivad lähenevast ohust interneti- ja TV-teenuse kasutajaid. Kõnealuse lahenduse puhul kontrollib tehisintellekt igal hommikul ja õhtul järgneva 12 tunni ilmaennustust ning kui äikese puhkemise tõenäosus on üle 40 protsendi, edastatakse neis piirkonnades asuvatele klientidele SMS-teavitus.

Lihtsad nipid

On aga mitu lihtsat viisi, kuidas saab inimene ise kaitsta koduelektroonikat äikese eest.

Kõuemürinat kuuldes või pikemaks ajaks kodust ära sõites tasub oma koduelektroonika juhtmed vooluvõrgust lahti ühendada. Samuti tuleks eemalda seinakontaktidest internetikaabel ja võimalikud antennijuhtmed. Oluline on need lahti ühendada just seinakontaktist, mitte seadme küljest, sest seinakontaktis olevad kaablid võivad pikselöögist sellegipoolest kahjustada saada.

Ülepinge kahjustuste riski aitab vähendada ülepingekaitse, kuhu saab ühendada korraga mitu seadet. Samas peab arvestama, et pikse otselöögi korral ei suuda ükski seade piisavat kaitset pakkuda. Nimetatud kaitsmeid saab soetada suurematest ehitus- ja elektroonikakauplustest.

Vanemates majades on vooluvõrk sageli maandamata ja muretsetud äikesekaitsmed ei pruugi piisavalt toimida. Seetõttu tuleks spetsialistidel lasta oma maja vooluvõrk üle kontrollida ning veenduda, et maja oleks äikese eest võimalikult hästi kaitstud.

Pärast äikest varu veidi kannatust – äikese möödudes ja elektriühenduse taastudes saad seadmed voolu- ja internetivõrku tagasi ühendada. Kui telefon on tumm, teler ei näita pilti või internetti pole, soovitatakse oodata umbes 30 minutit, et ühendused jõuaks taastuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles