Sadade punasõdurite asemel lebas hauas vaid kass

Tiit Loim
, reporter
Copy
Lüllemäe sõjahaua väljakaevamistel tulid välja ligi paarikümne inimese maised jäänused. Kahes paigas Valgamaal polnud aga väidetavas ühishauas ühegi inimese säilmeid.
Lüllemäe sõjahaua väljakaevamistel tulid välja ligi paarikümne inimese maised jäänused. Kahes paigas Valgamaal polnud aga väidetavas ühishauas ühegi inimese säilmeid. Foto: Kaire Tseier

Nõukogude sõjahaudade lahtikaevamisel on ilmnenud üksjagu segadust ja ebakõlasid, näiteks Valgamaal polnud kahes väidetavas suures ühishauas ühegi sõduri säilmeid. Arheoloogi see samas Venemaal levinud suhtumist arvestades ei üllata.

Vabariigi valitsus otsustas mullu seoses sõjategevusega Ukrainas, et okupatsioonisümbolitega monumendid tuleb Eesti avalikust ruumist teisaldada. Mitmes paigas tuli ka sõjahaudades olevad säilmed ümber matta.

Nüüdseks on mõlemad tegevused juba mõnda aega käinud. Tööd on pakkunud ka oodatust teistsuguseid tulemusi. Näiteks Valga vallas Harglas ja Õrustes pidid sõjahauas lebama mitmesaja sõduri säilmed, aga neid sealt ei leitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles