Lõppes 13. noorte laulu- ja tantsupidu

LEPM
Copy
Võru maakond noorte laulu- ja tantsupeol.
Võru maakond noorte laulu- ja tantsupeol. Foto: Võrumaa arenduskeskus

Lõõmava päikesepaiste saatel alanud 13. noorte laulu- ja tantsupidu jõudis lõppakordini, mida esitasid keepidesse pakitud, kuid ikkagi vihmasajust märjad esinejad, teatas Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus.

Aasta lühimal ööl Viitina järvesaarel süüdatud laulupeotuli Tallinna Lauluväljaku tuletornis kustus pühapäeva õhtul kell 21.32.

Seekordse laulupeo kavas oli kaks prohvetlikku pala: "Sata-sata" ja "Sokk ja kummik". Olgugi et ilmaprognoos vahepeal tänase osas veidi leebemaks muutus, näitas ilm end kogu oma mitmepalgelisuses ning väljakul sai näha nii päikest kui tunda ka äikest.

Tõsist laulupeovaimu ei suutnud väärata ka kella 16 paiku lauluväljakult üle pühkinud maru. Vihmavaling tabas peolisi täpselt siis, kui mudilaskoorid olid esinemise lõpetanud. Eeskava peatati mõneks ajaks ning siis jätkasid poistekoorid, kutsudes päikest taas välja ilmuma.

Kui vihmaga hakkasid paljud inimesed korraga liikuma, kadusid mitmetel lastel oma vanemad, juhendajad või rühmakaaslased silmist. Õnneks leidsid nad kas ise, mõne täiskasvanu või korrakaitsjate abiga tee politseitelki, kus sõbralikud politseinikud asusid kohe eksinud laste vanematega ühendust otsima, pakkusid neile kommi ja laenasid sooja saamiseks enda jopesid. Koostöös korraldajatega oli politsei käsutuses ka linnatranspordilt saadud liinibuss juhuks, kui eksinud lapsed peavad märgades riietes kaua enda vanemaid või juhendajaid ootama. Politsei puhus juttu ja lasi lastel kaisutada politsei kallikaru.

Seekordne noortepidu küpses ettevalmistuses tavapärasest pikemalt, sest koroonakriisi tõttu tuli üritus aasta võrra edasi lükata. Laulupeo kontserdi "Püha on maa" kunstilise juhi Pärt Uusbergi sõnul olid lauljad erakordselt hästi ette valmistunud ja liigijuhid teinud erakordselt hea töö.

"Ma olen väga tänulik kõigile, et nad täna ka selle raske hetke üle elasid, kui vihma sadama hakkas," lisas ta.

Esialgsetel andmetel väljastati üle 58 000 pileti ja kutse. Hetkel teadaolevatel andmetel käis päeva jooksul lauluväljakult läbi natuke üle 51 000 inimese. Pileteid müüdi ka pärast esimest suuremat vihmahoogu edasi.

Rohesaadikutel oli tööd palju, kuid publik oli heatahtlik ning kõik rohesaadikud olid oma vahetuse lõpus rõõmsate nägudega. Pandinõude süsteem pidas kenasti vastu ning enim oli vaja selgitada, mida teha nugade-kahvlite-lusikatega. Oli ka inimesi, kes ei teadnud, et pandiraha saab tagasi minna küsima.

Ka leiubürool oli toimekas päev. Palju kaotati, aga palju leiti ka kiirelt üles. Väärtuslikumad esemed jäävad politsei hoolde ning neid tasub küsida sealt.

Tallinna Lauluväljakul XIII noorte laulupeol osales 778 kollektiivi, 23 139 koorilaulja ja orkestrandiga. Koore ja orkestreid juhendas 657 dirigenti. Avaühendkooris laulis 362 koori ja 11 900 lauljat ning lõpuühendkooris 326 koori ja 10 700 lauljat. Laulu- ja tantsupeol oli kokku 31 415 osalejat.

XIII noorte laulupeo kunstiline juht oli Pärt Uusberg. Peo juhtmõte oli "Püha on maa" ning Uusberg lähtus juhtmõtte ideekavandi loomisel Hando Runneli luuletusest "Valgust!".

Järgmine, XXVIII laulu- ja XXI tantsupidu, toimub juba 03.–06.07.2025.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles