Roosi Rahnu: teeme oma valikuid ise

Roosi Rahnu
, Suvereporter
Copy
Roosi Rahnu
Roosi Rahnu Foto: Erakogu

Käimas on kandideerimishooaeg. Koolilõpetajad pürgivad kõrgkoolidesse ning soovivad oma haridusteed jätkata.

Midagi siin elus ei tule aga niisama ja sestap pole parata, et paljud kandideerijad elavad praegu tugeva pinge all. Kas on ikka kõik eksamid piisavalt hästi tehtud? Kas akadeemiline test tagab pääsu kõrgkooli või peab aasta ootama, et valitud teel jätkata? Kas teised kandidaadid on andekamad ja mul ei ole isegi võimalust nendega kandideerimisel võistelda? Äkki peaksin ikka oma vanemaid kuulama ja nende valitud erialale suunduma?

Ilmselgelt on pea igasuguseid mõtteid täis, kuid siinkohal tuleb meeles pidada, et valikuid on mitmesuguseid ja tegelikult on kõik võimalik. Või peaaegu et kõik.

Eksameid ja akadeemilisi teste saab alati uuesti teha. Kui sel aastal ei lähe nii, nagu oled unistanud, siis pingutad järgmisel aastal rohkem, töötad uute unistuste nimel. Miski pole kadunud, kui praegu ei õnnestu asjad nii hästi, kui oleksid soovinud. Äkki leiad selle aasta jooksul endale hoopis uued huvid ja avastad end rohkem? Kes teab, äkki pidigi nii minema.

Teised kandidaadid on andekad, kuid samamoodi oled ise ka. Kõigil meil on oskusi ja tugevusi, mida teistel ei pruugi olla. Pole mõtet oma pead sellega vaevata, kas keegi on sinust osavam või targem, sest lõppkokkuvõttes ei muuda see mitte midagi. Pead jääma iseendaks ja oma tugevustele rõhuma, sest kui teeskled kedagi teist, ei aita see sinu tegemistele ja arengule kuidagi kaasa. Tunned ju ennast kõige paremini, seega näita, milles hea ja andekas oled – miski muu ei loe.

Kõigil meil on oskusi ja tugevusi, mida teistel ei pruugi olla. Pole mõtet oma pead sellega vaevata, kas keegi on sinust osavam või targem, sest lõppkokkuvõttes ei muuda see midagi.

Oma valikud teeme siin elus ise, aga muidugi võib siit-sealt kuulata, mida vanemad ja kohati targemad inimesed meile soovitavad. Kuulamine ei tee ju midagi halba, sest ega me pea kohe nende sõnade järgi tegutsema. Teiste jutt võib aidata maailma mitme nurga alt näha ning lõpuks otsustada, milline see õige tee on, mille ise peaksid valima. Lõppotsuse teed siiski ise ja kellelgi ei tohiks olla midagi halba öelda, sest tegemist on ju sinu enda eluga.

Saavutame asju enda jaoks, sest kellele siis veel peaksime elama. Tundub hirmus, kui peaksid aastaid oma elust raiskama vaid selleks, et saaksid teistele midagi tõestada, kuid ise pole kordagi oma õpitud eriala nautinud. Nagu üks mu hea sõbranna ütleb – ja mitte vaid tema –, siis õpime ju iseendale. Hoidkem seda meeles!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles