Tartu maraton tuleb nüüd ka vabatehnikas

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Tartu Maratoni 63 km põhidistantsi start Otepääl Tehvandi staadionil. 
Tartu Maratoni 63 km põhidistantsi start Otepääl Tehvandi staadionil. Foto: Maarius Suviste

Järgmisel talvel 50. korda toimuva Tartu maratoni programmis leidub mitu olulist uuendust. Korraldajate eesmärk on pakkuda osalemise võimalust ka neile, kes on varem jäänud maratonil kaasaelaja rolli. Samuti soovitakse muuta programm kompaktsemaks.

Seni vaid lastesõitudele kuulunud laupäevale lisandub kolm uut 31-kilomeetrist sõitu maratoni originaalrajal stardiga Arulas ja finišiga Elvas.

Esimest korda on võimalus maraton läbida vabas ehk rahvakeeli uisutehnikas. Osalejaid ootavad traditsioonilised teeninduspunktid mustikasupiga, finišis medal, kuum supp ja saun nagu kõikidel põhipäeval osalejatel. Kirja läheb Tartu maratoni osaluskord ning kõik on võitjad, sest võistlemisele rõhku ei panda.

Tähistamaks legendaarse sõidu juubelit, on korraldajad programmi lisanud 2019. aastal algatatud retrosõidu Tartu Maraton Vintage. Et sõit oleks jõukohasem, on sellel korral distants 31 kilomeetrit. Oodatud on kõik eelmisest sajandist pärit suusavarustusega tegelased. Naised saunas teadsid rääkida, et muusik Silver Sepp koos ürituse peakorraldaja Indrek Kelguga langetavat metsas juba palki, et isetehtud puusuuskadega starti asuda.

Senini samuti nädal varem toimunud teatesõit tuleb sel korral koos vabatehnika- ja vintage-sõiduga põhiürituse eelsel laupäeval. 31 kilomeetri pikkune rada jaotub kolmeks vahetuseks: esimene vahetus Arula–Palu 14 kilomeetrit, teine vahetus Palu–Hellenurme 6,9 kilomeetrit ning kolmas vahetus Hellenurme–Elva 9,5 kilomeetrit. Teatemaraton on suurepärane võimalus veeta koos sõprade või kollektiiviga meeldejääv suusapäev melu keskel.

Tartu maratoni põhipäeval austatakse traditsioone ega tormata üritust muutma. Ikka klassika, ikka 63 ja 31 kilomeetrit. Ikka see vana hea talvine laulupidu, mille starti tullakse ka teiselt poolt maakera ning millel finišeerumine on auasi iseenesest. Tulemas on uhke sõit, sest registreerimine on juba jaanipäeva eelselt rekordigraafikus, kui kirjas on üle seitsmesaja osaleja.

Avatud raja sõite järgmisel aastal oma varasemal kujul ei tule. Sellegipoolest on maratonile eelneval nädalavahetusel rada kõikidele soovijatele suusatamiseks avatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles