Palupera mõisahoones käivad ehitustööd

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Palupera mõisahoone.
Palupera mõisahoone. Foto: Kayvo Kroon

Otepää lähedal Elva vallas Paluperas asuvas mõisahoones teostatakse sel suvel hüdroisolatsioonitöid. Tööd on planeeritud valmima enne uue õppeaasta algust 15. augustiks.

19. sajandil rajatud Palupera mõisa peahoones tegutseb ka kool – käesoleva aasta sügiseks juba 90 aastat. Puitmõisa tagaküljel käivad tänavusel suvevaheajal aktiivsed kaevetööd, sest teostatakse hüdroisolatsioonitöid mõisahoone vundamendi välisosale.

Mõisahoone keldrikorrus on täielikult kasutuses – seal asub köök, söögisaal, töökoda ja pesuruumid –, kuid aastakümneid on suurvee ajal oldud hädas liigniiskusega, sageli lausa veega põrandatel.

Nüüd välja ehitatavad hüdroisolatsioon ja niiskustõke hoiavad hoone vundamendi ja sokliosa edaspidi kuivana ning väikese soojajuhtivusega. Lisaks soojustusele paigaldatakse hoonele ka kaitse- ja drenaažimatid, uus drenaažitorustik ning rajatakse uus valguskaevudega sillutis.

Töid teeb Ameron Ehitus OÜ ning muinsuskaitselist omanikujärelevalve teenust osutab Thoren OÜ. Tööde maksumus on 86 000 eurot.

Käimasolevatele töödele vaatamata ootab Palupera mõis ka sel suvel külalisi. Külastusmängu «Unustatud mõisad» raames avatakse mõisahuvilistele uksed 8.-9. juulil, 29.-30. juulil ja 12. augustil. Avatud on näitus ja kohvik ning toimuvad kella kolme kontserdid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles