Maarius Suviste: väiketootja suur soov aia taga

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Maarius Suviste
Maarius Suviste Foto: Arvo Meeks

Õnn tuli lõpuks ka meie õuele, õhkas külamees esimese hooga. Kuid mõne aja pärast selgus, et päris nii see ikka ei ole.

Hiljuti ühe aktiivsest lõunaeestlasest väikeettevõtjaga juttu ajades tuli teemaks, kas ja kuidas ta saaks väikese tegijana oma tooteid turustada. Enamasti toimub see käest kätte, kodupaiga lähedal mõnes asutuses või aeg-ajalt mõnel Lõuna-Eesti laadal.

Aga juhtus nii, et tema kodupaigas, elukohast natuke maad edasi, peetakse mitmendat aastat suurt ja uhket üle-eestilist meelelahutuslikus stiilis mõnusat koosviibimist. Et mitte öelda pidu või kontserti. Mõelnud ta siis, et ohhoo, see oleks ju hea võimalus enda tehtud, kohalikke, just selle paigaga seotud tooteid müüa. Neile, kes lähemalt või kaugemalt üle riigi kohale tulevad. Et tooteid kohapeal tarbida ja kaasa osta.

Ta ei mõelnud ainult enda, vaid ka teiste lähedal tegutsevate kolleegide peale. Seadis ta siis sammud suure ürituse korraldajate manu. Küsis neilt, kas oleks võimalik sündmuse eel ja ajal oma ning teiste kohalike meistrimeeste väärt asju müüa.

Ei, oli konkreetne vastus. Selgitus umbes seesugune, et nemad tulevad oma söökide-jookide ja teiste toodetega suurest linnast kohale, ise teevad ja müüvad. Teavad, mida rahvas tahab, ja teisi pakkujaid ligi ei lase. Isegi mitte piltlikult öeldes ürituse aia taga elavat väiketootjat.

Ometigi võiks ju olla teisiti, omapärane ja lahe lähenemine: suurel üleriigilisel üritusel Lõuna-Eestis pakutakse just selle piirkonna väiketegijate tooteid.

Mis seal siis ikka, mõtles külamehest väiketegija. Ja nentis, et mida üldse tema armas, ilus ja väike kodupaik sellest tegelikult võidab, kui suured korraldajatest rahajõmmid tulevad linnast kohale, pakuvad masstootmises sööki-jooki või muud säärast, teevad ürituse ära, korjavad rahvalt raha kokku ja lähevad linna tagasi. Hea, kui teiste inimeste kodupaika seejuures ära ei lagastata. Ja soodsamast sissepääsutasust kohalikele parem ei räägigi.

Ometigi võiks ju olla teistsugune, omapärane ja lahe lähenemine: suurel üleriigilisel üritusel Lõuna-Eestis pakutakse just selle piirkonna väiketegijate tooteid. Olgu selleks enda tehtud joogike, söögipalake, hõrgutis või midagi muud, mida näiteks Tallinnast kohale tulnu oma kodupoest ei leia. Hea sõna levib ja mine tea, äkki seatakse sammud hiljem Lõuna-Eestisse peale ürituse ka just selle hea väiketegija toote pärast. Ja võidavad kõik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles