Kiri Räpinas kogunes 95 orkestranti

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Räpina valla noorte puhkpilliorkester.
Räpina valla noorte puhkpilliorkester. Foto: Aivo Parmson

Räpina kultuurikeskuse saali kogunes ühel hiljutisel õhtul lisaks teistele muusikahuvilistele 95 orkestranti. Põhjus oli auväärne: Räpina valla noorte puhkpilliorkestril täitus 155 aastat. Kollektiivi ajalugu sai alguse 1868. aastal, mil Frits Kirotar asutas Räpina pasunakoori.

Viimased kaheksa aastat on tegutsetud Elli Käbina taktikepi all. Põhikoosseisu moodustavad Räpina muusikakooli õpilased ning piirkonna täiskasvanud. Väga oluline abijõud on endised räpinlased, kes õppinud Räpina muusikakoolis või mänginud orkestris. Nad on alati nõus esinemistele appi tulema. Oleme tänulikud igale mängijale, kes leiab võimaluse proovides ja esinemistel osaleda ning soovib panustada oma vaba aega ühise eesmärgi nimel.

Juubilari oli tulnud õnnitlema mitu sõpruskollektiivi: Põlva linna puhkpilliorkester Peeter Änilase juhendamisel, Väägvere pasunakoor Kersti Perandi taktikepi all ja Lätist Gulbene muusikakooli puhkpilliorkester Jolands Andževsi juhendamisel. Juubelikontserti juhtis meeleolukalt Peeter Änilane. Orkestrid esinesid nii ühekaupa kui koondorkestrina.

Tänati orkestri töösse ja püsimajäämisse oluliselt panustanud dirigente Dmitri Koganit, Anton Koganit, Küllike Männikut ja Elli Käbinat, kauaaegseid liikmeid, toetajaid ja külla tulnud muusikuid. Erilist tänu avaldas orkester endistele katusorganisatsioonidele: Räpina tuletõrjeühingule ja selle kauaaegsele juhatajale Teet Helmile ning valla kultuurikeskusele ja juhataja Marge Trumsile. Praegune katusorganisatsioon on muusikakool eesotsas direktor Marika Klimberg-Hyötyläineniga, kes oli ka juubelikontserdi pea­organisaator.

Räpina valla kultuurikeskuse seintel ja saalis oleval lavaekraanil sai näha fotonäitust orkestri ajaloost. Lähemat infot orkestri tegutsemisest võivad huvilised leida koduloo- ja aiandusmuuseumist. Lühikokkuvõttega saab aga tutvuda bukletist, mille võib samuti hankida muuseumist.

Toomas Heering, Räpina valla noorte puhkpilliorkestri vanem

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles