Olukord Eesti piiril: Ukraina kodanike piiriületus Venemaale on raskendatud

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Luhamaa piiripunkt. Foto on illustreeriv.
Luhamaa piiripunkt. Foto on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Viimastel nädalatel võtab Ukraina ja Moldova kodanike piiriületus Eestist Venemaale tavapärasest oluliselt kauem aega, paljud piiriületajad peavad järjekorras ootama päevi.

Kui juuni alguses tekkisid idapiiril pikad järjekorrad autoga Venemaale sõitjatest, siis viimastel nädalatel on oluliselt kasvanud ka jalakäijate järjekorrad. Järjekordi põhjustab Venemaa piirivalve, mis viib piirikontrolli läbi tavapärasest palju aeglasemalt.

Kagu piiripunkti teabeseiregrupi juhi Nele Tamme sõnul on Luhamaa piiripunktis hetkel suurim mure jalgsi piiri ületavate Ukraina ja Moldova kodanikega.

«Inimesed, kes liiguvad jalgsi Venemaale, peavad kahe piiripunkti vahelisel alal tihti väga kaua ootama. Viimaste nädalate jooksul oleme kolm korda kutsunud piirile kiirabi, sest Venemaa pole inimesi üle piiri lubanud ega arstiabi andnud. Teiste piiriületajate abiga on kurnatud inimesed aidatud Eesti poolele, kus meie kiirabi on saanud neile anda esmaabi,» rääkis Tamm, kelle sõnul peavad inimesed tihti piiriületust ootama mitu päeva.

Narva piiripunkti juhi Marek Liiva sõnul tuleb pika ooteajaga arvestada ka Narva kaudu piiri ületades. «Kõige kauem peavad meilgi ootama Ukraina kodanikud, keda lastakse üle piiri väga aeglaselt. Näiteks mõned sõiduautod seisavad kahte riiki ühendaval sillal rohkem kui ööpäev. Tavapärasest aeglasemalt võtab Venemaa pool vastu ka teiste Euroopa Liidu riikide numbrimärkidega sõidukeid,» rääkis Liiva.

Lõuna prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juht Tauno Tammik soovitab Venemaale minekut võimalusel vältida ning neil, kes sinna minema siiski peavad, arvestada pikkade järjekordadega. «Eesti piirivalvurid teevad kõik endast oleneva, et tagada inimestele piiriületamisel paremad tingimused. Selgitame piirile saabujatele, mis võib neid ees oodata,» ütles Tammik.

Viimastel päevadel liigub Eestist Venemaale keskmiselt 140 Ukraina ja 80 Moldova kodanikku päevas, mullu samal ajal oli piiriületajaid päevas vastavalt 80 ja 23. Valdavalt ei ole need inimesed Eestis ajutist kaitset saanud, vaid tulevad teistest Euroopa Liidu riikidest.

Veebilehel www.eestipiir.ee saab broneerida sõidukiga piiriületuse aega, samuti saab lehel infot ootejärjekordade pikkuse kohta. Tuleb siiski paraku arvestada, et hetkel võib piiriületus oodatust kauem aega võtta ka broneeringu olemasolul, teatas politsei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles