Selgusid selle aasta Võrumaa kaunimad kodud

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Liiva talu Tiastõ külas Setomaa vallas.
Liiva talu Tiastõ külas Setomaa vallas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Võru maakonnas korraldab „Eesti Kaunis Kodu” konkurssi SA Võrumaa Arenduskeskus koostöös Võru maakonna omavalitsustega. Tänavu toimus konkurss juba 25 korda. Sellel aastal esitasid omavalitsused maakondlikule komisjonile hindamiseks 6 objekti.

„Eesti kaunis kodu“ kategoorias valiti välja riiklikule konkursile ja presidendile tunnustamiseks kolm kodu:

Alakantso talu, Aidi ja Arve Kalma, Võru vald

See talu on perenaise Aidi sünnikodu ning kogu oma kooselu Arvega on nad siin elanud ja oma lapsed täisealisteks kasvatanud. Kauni kodumaja ja selle ümbruse kujundajaks on olnud Aidi ja teostus on peremehe Arve poolt. Pilku püüavad kaunilt kujundatud puuriidad, suur ja puhas tiik, kiviktaimlad väga rohkete lillesortidega, palju istutusalasid, palju erinevaid taimi. Aeda on loodud erinevad teemanurgad, jalutusrajad, eraldi peenardest leiab suvelilled, liiliad, gallad, roosid – väga huvitav ja liigirikas aed. Peenardesse on hästi sulandatud aiakujud ja valgustid nende vahel. Kõik see kokku on nagu muinasjutu maastik suure ja sügava kuusemetsa sees.

Janeli ja Martin Moreli kodu, Võru vald

Linna-äärne, lapsesõbralik, kodune aed, väga ilusti korras. Noor pere on oma kodu kogu hinge ja hoolega loonud, et neil endil oleks kodus hea olla. Janeli ja Martini kodu on väga päikseline ja hubane, ka pererahvas ise on soe ja sõbralik. Kuna noor pere soetas hiljuti ka naaberkrundi, siis pole nende endi sõnul kõik haljastustööde ideed veel realiseerunud, aga juba praegu ümber kodu loodud kaunid okaspuude, lehtpuude peenrad, lastele mustikapeenar, mänguderohke laste mänguväljak ja eriomase stiiliga õuemaja. Ja mis kõige tähtsam, kõik on loodud noore pere enda poolt.

Liiva talu, Anne-Ly ja Raul Nedo, Setomaa vald

See armas kodu asub maantee nr 2 ääres, aga maanteelt seda ilu üldse ei näe, kui aga aiaväravad avanevad köidab pilku kaugelt avanev võrratu maastik – mäekuplid, üles alla looklev koduaed, allpool tiigid. Kodus elavad koos kolm põlvkonda. Kunagi peremehe poolsest suguvõsast saadud “võpsikust” on saanud avara hooldatud ümbrusega kaunis kodumaja ja koduaed. Põhilise töö ongi teinud Anne-Ly ja Raul. Kodus on hoitud lihtsalt joont. Eraldi on loodud istumisskohad ja tarbeaed. Pilku püüavad lilledega kaunistatud puuriidad, hiiglaslik elupuude hekk, kuldne elupuu. Tiigi keskel väike saar lastelastele peremehe enda poolt ehitatud hiiglaslik mängumaja.

Teised kaunid objektid, mis veel konkursile esitati:

Rõuge Püha Neitsi Maarja kirik, EELK Rõuge Maarja Kogudus, Rõuge vald

Ühiskondlik hoone. Ühelööviline kirikuhoone on ehitatud klassitsistlikus stiilis. Kiriku lõunaseina välisküljele on ehitatud käärkamber. Uuendatud väljanägemisega ja õhtul tulede valguses on see kaunis vaatamisväärsus, ka ümbrus on korrastatud. Alates 2022 septembrist on Rõuge Maarja kiriku tornis taas kukk, sedakorda mitte rauast, vaid ilmastikukindlama materjalina roostevabast terasest ning kaetud kuldse pulbrivärviga. Kiriku ümbritseb ilus vanaaegne sammaldunud aed. Kiriku kõrvalt jalutades avarduvad ilusad vaated Rõuge Suurjärvele.

Punde talu, Kätlin Liive ja Valdo Kurss, Antsla vald

Praegused omanikud on eelmiste omanike loodud kaunist kodu hoidnud ja veelgi ilusamaks muutnud. Eelmiste omanike rajatud koduaed on saavutanud küpsuse ja rõõm on näha, et praegused omanikud väärtustavad ning hindavad loodut. Väga harva näeb nii korras maakodu, sest tihtipeale pole maainimestel aega suurt territooriumi korras hoida. Selle kodu omanikud on seda suutnud. Maja ja kõrvalhooneid ilmestavad suvisel ajal õiterohked ja värvilised amplid. Noor pere on tiigiäärde loonud hubase saunamaja.

Pedaste talu, Ilme Hoidmets ja Ilse Raiv, Setomaa vald

Perenaine Ilme on üksi toimetanud ja loonud oma kodu ümber palju ilu ja mõnusaid istumiskohti selle ilu nautimiseks. Koduaias jalutades kohtab ehedaid talustruktuuriga aitasid, kõrvalhooneid, mida on ilmestatud vankrirataste või muude vanaaegsete detailidega. Pere soov on olnud püüda taastada olemasolevat väga ehedal maalähedasel moel. Kauneid istutusalasid jätkub ka väljapoole õueala. Mida rohkem aias ringi jalutad, seda rohkem ilu ja rohkeid peenraid enda ümber märkad. Väga kaunis suur looduslik, elurikas aed.

Eesti Vabariigi president Alar Karis tunnustab konkursi võitjaid augusti lõpus Rakveres toimuval auhinnatseremoonial ja sellel järgneval vastuvõtul. Võru maakonna tänusündmus toimub augustis, kus kõiki esitatud objekte tunnustatakse riigihalduse ministri tänukirja ja mastivimpliga.

Palju palju õnne kõikidele ilu loojatele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles