Rohelised ringid tutvustavad Põlvamaa pärleid

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Rohelise ringi üks eestvedajaid on Tillu kodukohvik.
Rohelise ringi üks eestvedajaid on Tillu kodukohvik. Foto: Põlvamaa Arenduskeskus

Põlvamaa uued retkerajad viivad külastaja rännakule läbi põnevate kohalike kohvikute, talude, mõisate ja aedade, aga ka veel avastamata salapaikade.

Nii kohalike kui külastajate seas armastatud Tillu kohviku ja talupoe perenaise Eve Veski sõnul andsid maakonna kolme uue eripalgelise teekonna loomiseks inspiratsiooni Islandi kuldsed ringid.

«Tugineme siinsetele kohalikele väärtustele, nagu parim tooraine ja vanaemade tarkused ning kokakunst, mida on siin kandis põlvest põlve edasi antud. Samuti aastakümneid arendatud rohelisele mõtteviisile ning loodusega kooskõlas toimimisele,» rääkis Eve Veski. Tema kohviku menüü muutub iga päev ning sõltub sellest, milline värske kraam parasjagu aiast, põllult või kohalikelt väiketootjatelt tema kööki jõuab.

Just maakonna ettevõtjate põhimõttest tegutseda kooskõlas loodusega sündis idee rajada Põlvamaa rohelisi sihtpunkte ühendavad teekonnad, et muuta piirkonna väärtuste avastamine lihtsaks ja mugavaks. Nii leiab lisaks Tillu kohvikule teekonnalt palju kohalikke maitseid, vaatamisväärsusi ja kauneid kohti, kuhu omapäi reisides ei pruugi sattuda.

«Peale Kodase restorani, Mooste mõisa viinaköögi või Räpina sadama juhatame külalised peidetud pärlite juurde, näiteks ilusate metsajärvede või vaatetornide juurde, suitsusauna või teatrielamust pakkuvatesse taludesse. Aga ka vaatamisväärsetesse iluaedadesse ja parkidesse,» märkis Põlvamaa arenduskeskuse rohemajanduse suunajuht Kanni Kallastu.

Iga roheline ring sobib tema sõnul ühe päevaga läbi rändamiseks, mitmepäevase külastuse puhul on võimalik läbida kõik ringid.

Rohelise maakonna identiteeti kannab Põlvamaa juba enam kui 20 aastat. Varem peamiselt toidutootjaid ühendanud võrgustikku kuulub nüüd ka eri valdkondade ettevõtjaid ja ürituste korraldajaid, kes lähtuvad oma tegevuses rohelisest mõtteviisist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles