MilSpray sõidab Türki õpilasfirmade võistlusele

LEPM
Copy
Võru poiste MilSpray pälvis Eesti parima õpilasfirma tiitli. Nüüd ootab neid ees reis Türki. Fotol vasakult: juhendaja Kaia Tamm, tiimiliikmed Reio Metsla, Robin Laiv, Tair Linnas.
Võru poiste MilSpray pälvis Eesti parima õpilasfirma tiitli. Nüüd ootab neid ees reis Türki. Fotol vasakult: juhendaja Kaia Tamm, tiimiliikmed Reio Metsla, Robin Laiv, Tair Linnas. Foto: Kretel Kuusk

Türgis Istanbulis teisipäevast reedeni peetaval Euroopa õpilasfirmade võistlusel esindavad Eestit Võru Gümnaasiumi 11. klassi lõpetanud noormehed Robin Laiv, Tair Linnas ja Reio Metsla, kes tõid turule MilSpray-nimelise militaarspreivärvi.

Võistlusele sõidavad poisid taskus poolesaja tuhande euro suurune leping MTÜ Slava Ukrainiga, millega tehti ka Eesti õpilasfirmade seas ajalugu.

Suve hakul sõlmitud lepingu kohaselt ostab MTÜ Slava Ukraini õpilasfirmalt MilSpray 50 000 euro väärtuses tooteid ehk kokku 8000 pudelit militaarspreivärvi, mis saadetakse otse sõjatandrile Ukraina eriväelastele. Mitte kunagi varem ei ole ükski õpilasfirma nii suure mahu ja väärtusega tehinguni jõudnud ja lepingu sõlmimiseks tuli poistel registreerida õpilasfirma päris ettevõtteks.

Eesti parima õpilasfirma algne idee sündis militaarlaagris, kus MilSpray tegevjuht Tair Linnas avastas, et tuubivärvidega kulub näo maskeerimiseks liiga palju aega ning noormehed otsustasid tuubivärvi asemel tuua turule pihustatava kamuflaažvärvi. Selleks hangiti mitmeid erilubasid, konsulteeriti keemikutega ning jõuti naha- ja kasutajasõbraliku tulemuseni, millele on oma heakskiidu andnud ka kaitseväe juhataja kindral Martin Herem.

"Meie loodud unikaalne ja uuenduslik militaarspreivärv aitab õppustel ja missioonidel olevatel kaitseväelastel maskeeringu pealt aega kokku hoida ja kaitsta neid, kes seisavad maailmas rahu ja vabaduse eest,“ sõnas Linnas.

Eestlastega koos võtab Euroopa õpilasfirmade võistlusest osa 40 õpilasfirmat ja 20 start-up’i 39 Euroopa riigist, kes püüavad parima õpilasfirma ja parima idufirma tiitlit. Eesti noormeestele pakuvad konkurentsi väga eriilmelised õpilasfirmad, mille ideed ulatuvad roheteemadest julgeolekuni välja.

Selle aasta võistluse korraldaja riik Türgi on välja tulnud Õpilasfirmaga MUN, mis toodab banaanikoortest jahu, et vähendada toidu raiskamist ja sellega kaasnevaid jäätmeid. Ukrainat esindav õpilasfirma Warm Up Ukraine sõidab Istanbuli kohale militaarotstarbeliste küttekolletega ehk nad toodavad sõdurite tarbeks erinevaid ahjusid, mida kasutada külmal või niiskel ajal metsas ööbides. Eesti naaberriik Läti on esindatud õpilasfirmaga Soilnetic, mis toodab õhu- ja mullaniiskuse andureid taimekasvatajate jaoks.

"Mina ei osanud küll ette näha, et meil avaneb võimalus Eestit sellisel võistlusel esindada, kuid minu tiimikaaslased uskusid sellesse algusest peale. Meie idee puhul on tegemist siiski absoluutselt teistsuguse tootega ja esimest korda on mõeldud kaitseteenistuse peale,“ nentis Linnas.

Euroopa parima õpilasfirma selgitamisel võetakse arvesse õpilasfirmade tegevusaruanne, viiakse läbi žüriivestlused, samuti tukeb õpilastel esineda publikule ja müüa stendivoorus oma tooteid ka tavatarbijale. Euroopa parim õpilasfirma kuulutatakse välja 13. juulil pidulikul auhinnatseremoonial.

"Žüriiga vestlus ja ettevalmistused on siiani läinud pingevabalt ja toredalt, ainult aruande kirjutamine võttis pikemalt aega. Praegu aga läheme vooluga kaasa, harjutame lavaesinemist ning ootame huviga, kuidas Euroopa meie tootesse suhtub – eks seda saame varsti näha,“ rääkis Linnas.

Sündmuse ülekannet näeb Euroopa õpilasfirmade võistluse ametlikul GEN-E veebilehel ja Junior Achievement Eesti Facebookis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles