Moostes selgub Eesti parima rahvamuusikatöötluse autor

LEPM
Copy
Hetk mulluse festivali avamiselt.
Hetk mulluse festivali avamiselt. Foto: Kristina Masen

Mooste mõisas algab reedel Eesti rahvamuusikatöötluste festival Mooste Elohelü, kus selgub parima rahvamuusikatöötluse autor.

Võrumaa muusik Mari Kalkun esitleb reedel festivalil uut plaati «Stoonia lood». Ansambel Eesti keeled koosseisus Tuule Kann, Ella Maidre, Jaak Sooäär, Ain Agan, Mari Jürjens ja Vaiko Eplik esitavad ansambli asutajaliikmete Jaak Johansoni ja Riho Sibula laule ja lugusid. Kukerpillid panevad püsti töötoa ja annavad kontserdi.

Laupäeval saab festivalil vaadata Villakoda ja Vanaajamaja, Veskiteatrit ja Folgikoda. Uksed avab uus kontserdisaal Seemnejaamas, päevakontserte annavad 14 koosseisu. Festivali kulminatsiooniks on võistluskontsert Mooste Folgikojas, kus selgub parima Eesti rahvamuusikatöötluse autor.

Uude kuube seatakse uuem rahvalaul «Ma saisi korgõl mäe pääl». Lisaks tuleb esitada vabalt valitud eesti rahvaviisi töötlus – olgu punk või olgu rokk, kõik nägemused on huviga oodatud. Võistluskontserdil võtavad mõõtu 10 ansamblit, keda hindab žürii koosseisus Taive Särg, Tuule Kann, Olav Ehala, Tauno Aints ja Arno Tamm. Oma auhinna annab festivali patroon Ingrid Rüütel. Valitakse ka publiku lemmik.

Festivali teema on tänavu «Ma-ilm ja mõnda, mis tema sees leida on» ja rännulustist räägivad erinevad ettevõtmised. Festivalile saabuvad ka rändmuusikud lõõtspillimängija Kadri Laube ja kontrabassist Ago Niglas.

Rännumõtted on teemaks festivali eelkontserdil Mehikoormas, kus reedel kõlab erinevate rahvakildude pärimust: Ingerimaa viisid vadja ja isuri keeles, Setomaa ja Võromaa laulud, sealhulgas viisid, mis võisid Mehikoormaski kõlada umbes 150 aasta eest.

Traditsiooniliselt on festivali oluliseks osaks ka esivanemate meenutamise tseremoonia kellatorni juures ning öine matk ja muusikute ühine jämm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles