Võrumaa kodud pakkusid silmarõõmu maitseka kujundusega

Martin Erik Maripuu
, suvereporter
Copy
Janeli ja Martin Moreli kodu hoov on küll väiksem kui mõnel talul, aga see-eest on iga kujundusdetail hoolikalt läbi mõeldud.
Janeli ja Martin Moreli kodu hoov on küll väiksem kui mõnel talul, aga see-eest on iga kujundusdetail hoolikalt läbi mõeldud. Foto: Arvo Meeks
  • Võrumaa kauni kodu konkursil oli tänavu kuus kandidaati.
  • Elupaikade kõrval oli nominentide seas ka Rõuge kirik.
  • Kolm majapidamist saavad tunnustuse vabariigi presidendilt.

Võrumaa kauni kodu konkursile esitati tänavu kuus kandidaati. Hindamiskomisjon valis neist välja kolm, mis esitati üleriigilisele konkursile ja pälvivad ka presidendi tunnustuse. Need on Aidi ja Arve Kalma Alakantso talu, Janeli ja Martin Moreli kodu ning Anne-Ly ja Raul Nedo Liiva talu.

Eesti kauni kodu konkurss saab tänavu teoks juba 25. korda. Võru maakonnas korraldab konkurssi Võrumaa arenduskeskus koostöös kohalike omavalitsustega.

Oma väike maailm

Alakantso talu asub Võru vallas Vaarkali külas. Hoovi sõitjate pilke haarasid kohe omapärased puuriidad, mis laiusid mõlemal pool sissesõiduteed ning millest igaüks oli omaette kunstiteos.

Aidi ja Arve Kalma Alakantso talus rõõmustavad ilumeelt rohked peenrad, käigurajakesed ja kujukesed.
Aidi ja Arve Kalma Alakantso talus rõõmustavad ilumeelt rohked peenrad, käigurajakesed ja kujukesed. Foto: Arvo Meeks

Talus askeldavad Aidi ja Arve Kalma. Alakantso on perenaise sünnikodu ning terve oma kooselu on nad Arvega seal elanud.

Hoovis on ka veesilm ning rohkelt peenraid ja kujukesi. Peenarde vahel on väikseid kenasid käigurajakesi, et oleks mugavam rohida.

Alakantso talu peremees Arve Kalma rääkis, et vahel käivad neil metsloomadki külas. Ükskord kohtas ta puuriida taga ilvest, kes olevat vaadanud meest sama suure hämmeldusega kui mees metsaelanikku.

Kujusid on palju ja mõnigi neist perenaisel enda kätega tehtud. Mõnes kohas on need suuremad, teisal aga grupid väiksematest ning peenarde ja põõsaste vahel moodustavad need täiesti omaette maailma.

Kogu talumaa koos metsa ja niitudega laiub 14 hektaril. Peremees rääkis, et vahel käivad neil metsloomadki külas. Ükskord olevat peremees läinud puuriida juurde tööd tegema ning kohanud riida tagant ilvest, kes vaadanud meest vähemalt sama suure hämmeldusega kui mees metsaelanikku.

TUNNUSTATUD

Presidendi tunnustus, riigihalduse ministri tänukiri ja mastivimpel

  • Aidi ja Arve Kalma Alakantso talu Võru vallas
  • Janeli ja Martin Moreli kodu Võru vallas
  • Anne-Ly ja Raul Nedo Liiva talu Setomaa vallas
Riigihalduse ministri tänukiri ja mastivimpel
  • Rõuge Püha Neitsi Maarja kirik
  • Kätlin Liive ja Valdo Kursi Punde talu Antsla vallas
  • Ilme Hoidmetsa ja Ilse Raivi Pedaste talu Setomaa vallas
Allikas: hindamiskomisjon

Unistuste suvila

Meegomäel Võru vallas asub Janeli ja Martin Moreli rohekas-sinakas toonis suvila. Nad on seal elanud juba 12 aastat, alguses ainult suviti, kuid nüüd saab majas olla juba aasta ringi. Suvilale on juurde ehitatud laiendus ning garaaž on ühendatud majaga.

Looklev peenar oma purskkaevu ja kujukestega pakub idüllilist vaatepilti.
Looklev peenar oma purskkaevu ja kujukestega pakub idüllilist vaatepilti. Foto: Arvo Meeks

Suvemajale kohaselt on hoov väiksem kui mõnes talus, kuid see-eest on iga detail põhjalikult läbi mõeldud. Kolm aastat tagasi aga ostsid nad maja taha jääva krundi ning tegid sellest kahe suvilaga suure aia.

Janeli ja Martin Morel on oma suvila ümber ehitanud nii, et nüüd saab majas olla juba aasta ringi.

Looklevad peenrad on kenasti ääristatud kividega. Aias on ka pisike purskkaev, lastele on ehitatud mängumaja ja batuut. Vihmaveerennide otstes on silmale esteetilised veekogumise anumad, mis peidetud puidust peenrapiiretega ja moodustavad muu haljastusega kokku sulava terviku.

Nagu Vargamäe, aga suursugusem

Anne-Ly ja Raul Nedo Liiva talu asub Setomaa vallas Tiastõ külas. Tinglikult seob Vargamäega seda kohta soo: ka siinne pererahvas on oma talu kõrval asuva soo ümber kujundanud. Tõsi küll, tänapäevaste vahenditega ja teisel eesmärgil, kui kirjeldatud eesti rahva tüvitekstis.

Anne-Ly ja Raul Nedo talu võrratust tervikust saab parima ülevaate õhust droonilt.
Anne-Ly ja Raul Nedo talu võrratust tervikust saab parima ülevaate õhust droonilt. Foto: Arvo Meeks

Nimelt tegid Anne-Ly ja Raul oma kodu juures olevast soisest alast suure saarega tiigi, mille kaevamiseks pidi kopale lausa parve ehitama. Raske oli leida ka kopameest, kes oma mitmetonnise kopaga oleks valmis pehmel pinnal kaevama, kuid lõpuks see kaevatud sai. Lõpptulemus koos silla ja haljastusega sobib reljeefse maastiku keskele hästi.

Anne-Ly ja Raul Nedo kodul on tinglik seos Vargamäega: ka siinne pererahvas on oma talu kõrval asuva soo ümber kujundanud.

Pererahva pühendumust oma kodule ilmestab veel peremehe enda kätega tehtud mänguväljak lastele, samuti kunstipärased puuriidad, varjualused istumiskohad ning peenrad, põõsad ja puud. Paistab silma, et tööd ja vaeva on selles talus tublisti nähtud.

Maaidüll Setomaal

Pedaste talu asub Setomaal Võpolsova külas. Talus askeldab aastaid õpetajana leiba teeninud Ilme Hoidmets, kes õuele rajanud nii lillepeenraid kui istutanud ka põõsaid ja puid. Perenaisel on suisa oma enda rapsipõldki, mis asetseb ribana talu ja metsa vahel. Tema sõnul peab maad harima, muidu kipuvad hundid ja karud külla.

Ilme Hoidmetsa ja Ilse Raivi Pedaste talus on loodud mitu varjulist istumiskohta, kus mõnus puhata. Eriti paistavad aga silma lillepeenrad, mis liigirikkusest väga värvikirevad.
Ilme Hoidmetsa ja Ilse Raivi Pedaste talus on loodud mitu varjulist istumiskohta, kus mõnus puhata. Eriti paistavad aga silma lillepeenrad, mis liigirikkusest väga värvikirevad. Foto: Arvo Meeks

Hoovi ümbritseb aed ning haljastuse mõttes võibki taluhoovi kaheks jagada. Aias sees on perenaisel loodud mitu istumiskohta, kus mõnus teed ja kohvi juua või niisama puhata. Eriti paistavad silma aga lillepeenrad, mis on liigirikkusest värvikirevad.

Aiast väljas, sissesõiduteest paremal on aga suur iluaed, mis hoovis sees olevast suurem ja uhkem. Seal on kasutatud peenarde dekoreerimiseks vanu põllutööriistu, kive, suuremaid potte ja kujukesi. Kuigi parasjagu valitses kuivaperiood, olid peenrad siiski rohelised ja lopsakad.

Kirikuhoovist näeb kõike

Peale kaunite kodude esitati Võrumaal konkursile ka üks pühakoda – Rõuges asuv Püha Neitsi Maarja kirik. Selle juures avaneb pea igas suunas avar vaade ümbruskonna maastikule, mis hindamiskomisjoni meelest peaks oma maalilisuse poolest juba eraldi auhinna saama, kuid sellel võistlusel tervele asulale auhinda anda ei saa.

Möödunud aastal sai kirikutorn uue, kuldse pulbervärviga kaetud roostevabast terasest kuke. Õhtuti on pühakoda väljast valgustatud.

Rõuge Püha Neitsi Maarja kiriku juures avaneb pea igas suunas maaliline vaade ümbruskonna maastikule.
Rõuge Püha Neitsi Maarja kiriku juures avaneb pea igas suunas maaliline vaade ümbruskonna maastikule. Foto: Arvo Meeks

Komisjon tõi välja, et kiriku puhul jääb puudu haljastusest selle ümber. Hoovis sirgub küll nii noori kui ka väärikamas eas puid ning neid ümbritseb ehe sammaldunud aed, kuid neile peaks olema veel midagi lisaks, et olla üleriigilisel konkursil edukas.

Noorpere hoiab hinge sees vanal talukohal

Antsla vallas Lümatu külas asub Lõuna-Eestile omase kuppelmaastiku ja allikate keskel Punde talu. Perenaine Kätlin Liive rääkis, et nad kolisid tallu elama mõni aasta tagasi. Koos peremees Valdo Kursiga hoiavad nad hinge sees talukohal, mille ostsid ühelt vanaproualt.

Punde talul on samuti oma veesilmake. Perenaise sõnul elavad neil tiigis tohutu suured kalad, isegi liiga suured, ning jõudumööda püüavad nad neid sealt välja.

Kätlin Liive ja Valdo Kursi Punde talu on kui hoolitsetud oaas keset Lõuna-Eestile omast kuppelmaastikku.

 
Kätlin Liive ja Valdo Kursi Punde talu on kui hoolitsetud oaas keset Lõuna-Eestile omast kuppelmaastikku.  Foto: Arvo Meeks

Kätlin Liive tunnistas, et kodu eest hoolt kandma motiveerib teda üks eriline soov: et oleks vanemas eas kaunis ja mõnus paik, kus olla. Ja millal siis veel oma kodukohta üles ehitada kui mitte noores eas?

Sama talu pälvis juba aastaid tagasi kauni kodu tiitli, kuid siis kuulus see majapidamine veel eelmisele elanikule. Vanaproua olevat sealt ära kolides soovinud, et järgmised omanikud võtaksid koha eest hoolitsemise samaväärselt üle. Presidendilt saadud tunnustuse oli eakas daam aga ära kolides mälestuseks kaasa võtnud.

Tunnustamine ootab ees augustis

Eesti vabariigi president Alar Karis tunnustab Eestimaa kaunimaid kodusid augusti lõpus Rakveres auhinnatseremoonial ja sellele järgneval vastuvõtul.

Võrumaa arenduskeskuse maakondlik tänuüritus on augustis, konkursile esitatud kandidaate tunnustatakse seal riigihalduse ministri tänukirja ja mastivimpliga.

HINDAMISKOMISJON

  • Kristi Vals – Võrumaa arenduskeskuse kultuurispetsialist
  • Marika Parv – Võrumaa Talupidajate Liidu tegevjuht
  • Liane Mäesalu – Räpina aianduskooli ilutaimede ja katmikalade õpetaja
  • Erika Joonas – Setomaa vallavalitsuse majandus- ja arendusosakonna juhataja
  • Marje Pettai – aiaäri Paradiisi Aed omanik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles