Mee ülejääk sunnib otsima võltshinnaga välisturge (1)

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Valgamaal Sangaste kandis mesilasi pidav Rein Männiste tänavuse saagi üle ei kurda. Küll teeb aga teda murelikuks mee hind: mehe hinnangul on turu olukord Eesti mesinikele praegu suisa katastroofiline.
Valgamaal Sangaste kandis mesilasi pidav Rein Männiste tänavuse saagi üle ei kurda. Küll teeb aga teda murelikuks mee hind: mehe hinnangul on turu olukord Eesti mesinikele praegu suisa katastroofiline. Foto: Kevin Melk

Eesti mesinikud saagi üle tänavu väga ei kurda, kuid seisavad silmitsi probleemidega selle müümisel. Nimelt valitseb Eestis mee osas ületootmine, eksporti ei võimalda aga maailmaturu võltsilt odavad hinnad, millega Eesti meetootjad seal kindlasse kahjumisse jääksid.

«Kuivast ilmast hoolimata on mett päris palju ning senine saak olnud tugev keskmine või isegi üle selle,» sõnas Otepää vallas Sangastes asuva meetalu peremees Rein Männiste. «Kuid mure on selle müümisega: kui keskmisel aastal on Eesti meest varem isegi puudu jäänud ja seda tuleb sisse tuua, siis praegu toimub mee ületootmine.»

Valgamaal tegutseva osaühingu Sangaste Mesi juhi sõnul on meeturu seis Eesti mesinikele praegu suisa katastroofiline. «Kogu viimase aja hinnaralli juures ei ole mee hinnad absoluutselt tõusnud,» tõdes ta. «Kõik mesinike kulud on tõusnud, aga mee hind on jäänud täpselt samaks, hulgihinnad pigem isegi langevad.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles