AIGU OM Festivalil kõlab metsaräpp ja metsloomad teevad kunsti

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Mari Kalkun
Mari Kalkun Foto: Madis Veltman

Muusik Mari Kalkuni eestvedamisel toimub Võrumaal nädala lõpus festival Aigu Om!, mis pakub võimalust Lõuna-Eesti kauni looduse rüpes aeg maha võtta ja nautides kohalike loomevilju ja mõtisklusi.

Rõuge valla eri paigus toimuval üritusel võetakse sel korral fookusesse muutustega kohanemise temaatika, mida käsitletakse eriilmeliste tegevuste käigus. Mõtiskleda saab muutustest näiteks kliima, eri põlvkondade, vaimse tervise ja traditsioonide vaates.

Nagu peakorraldaja Mari Kalkun rõhutas, ei ole tegemist tavalise suvefestivaliga. See on kogukonna koosloomes sündinud muusika- ja sõnasündmus, kus saab rahulikult molutada ja mõtiskleda, osaledes väga erineva ilmega tegevustes.

«Me ei ehitata üles suuri lavasid, vaid korraldame koos kohaliku kogukonnaga tegevusi valla eri paigus – oma loomulikus olekus,» selgitas ta. Näiteks on kohutmispaikade seas koduhoovid, küünid, metsarajad, kaunid järve kaldad, kunstikuur, rahvamaja, RMK külastuskeskus.

Aigu Om festivali programmis on tähtsal kohal muusika. Eksklusiivselt toimub Mari Kalkuni värske albumi «Stoonia lood» esitlus kohas, kus mitmed lood ongi alguse saanud - Viitina kõrtsi küünis. Maailmas tunnustatud albumi lugudes mõtiskletakse looduse ja inimese eriskummalistest suhetest. Samal õhtul pajatavad muusikas ja sõnas lugusid ka kirjanik Indrek Koff ja multi-instrumentalist Katariin Raska. Eriliste muusikaliste üllatustena paistavad kavast silma ka räppar Sammalhabe ülesastumine metsa kõlakodades, lastekontsert maalilise Viitina järve kaldal ja Rõuges sirgunud lauljanna Sandra Eowyn Karu kontsert värskelt uuendatud kohalikus rahvamajas.

Samuti võib kavast leida teiste kunstivormide mitmekesisust. Näiteks saab festivalil osa improteatrist, välikinost, näitustest, ehtetöökoja külastusest ja erinevatest käsitöö õpitubadest. Esmakordselt saab Viitinas uudistada kuidas puukujurid loovad kuuseüraski poolt kahjustatud puunottidest kunstiteoseid.

Eriliselt paistab kavast silma ka Pähni metsas soolaskulptuuri «Autoportree metsloomadega» avamine. Sündmuse fookusteemaga sobituvalt on tegu ajas muutuva teosega – lisaks kunstnik Uku Sepsivartile asuvad seda kujundama kohalikud metsloomad ning projekti käekäiguga saab end kursis hoida ka Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 programmi raames.

Osana programmist toimub laupäeval Võrumaa üks pikima traditsiooniga üritusi, kalapüügivõistlus Viitina Kuurits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles