Leevaku kullakaevur astub publiku ette

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Piiriveere Liidri tegevjuht ja Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi tiimi liige Endla Mitt lausus, et teatritükk väljendab väga tabavalt ühe paiga ja sealse kogukonna tegemisi eri aegadel.
Piiriveere Liidri tegevjuht ja Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi tiimi liige Endla Mitt lausus, et teatritükk väljendab väga tabavalt ühe paiga ja sealse kogukonna tegemisi eri aegadel. Foto: Mati Määrits

Põlvamaal Räpina vallas Leevaku külaplatsil esietendub neljapäeval kogukonnalavastus «Leevaku kullakaevur», mis jutustab kaasahaarava loo pöörastest ideedest, põlvkondade suhetest, õnnestumistest ja läbikukkumistest. Kõik see leiab aset täpselt sajandi eest täpselt samas kohas – Leevakul.

Esimesed etendused on nüüdseks juba välja müüdud, mängitakse seda lavatükki aga ajavahemikul 27. juulist 6. augustini vaid kaheksa korda.

Ühe kogukonna lugu

Lavastus kuulub Euroopa kultuuripealinna Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi. Piiriveere Liidri tegevjuht ja Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi tiimi liige Endla Mitt lausus, et kõnealune teatritükk väljendab väga tabavalt ühe paiga ja sealse kogukonna tegemisi eri aegadel.

«Lavastus jutustab universaalse loo ning selle lavale toomise protsess on hästi läbi mõeldud, kaasates kogu Leevaku kandi rahvast ja isegi lapselapsi Tallinnast,» rääkis Mitt. «See on südamega tehtud sellesuvine suursündmus nii kohalikul tasandil kui ka hea näide kaugema kandi kultuurihuvilisele publikule, kuidas Lõuna-Eesti kogukonnad hoiavad oma väärtusi ning loovad ühiselt Euroopa kultuuripealinna programmi.»

MTÜ Leevakk juhatuse liige Kairi Kasearu lisas, et lugu on mitmekihiline. «Seda võib vaadata kui tükki ühe perekonna loost 1920. aastatel Kagu-Eesti väikeses külas, kus suured ja pöördelised ideed põrkuvad argipäevaga. Teisalt peegeldab see lugu ja kogu lavastusprotsess Leevaku kandi külade, kogukonna ja inimeste olemust. Panustame ühiselt, et endal oleks hea maal elada ja teistel tore tulla,» sõnas Kasearu.

«Eestimaal on igal külal ja paigal oma lugu. Kõik need lood on vaja üles leida ja edasi kanda, et tugevdada kogukonna identiteeti – äratundmist mineviku, oleviku ja tuleviku vahel,» lisas ta.

Eurooopa pikim saunakorsten

«Leevaku kullakaevur» etendub hiljuti avatud raamatukogu juures asuval külaplatsil. Tükk keskendub kohaliku visionääri Artur Reinomäe otsusele rajada Leevakule kolossaalne tellisevabrik, mille ehitamisest möödub tänavu sada aastat. Vabrikust on nüüdseks alles üksnes korsten, kuhu juhitakse kõrval asuva sauna suits. Tegemist on Euroopa pikima saunakorstnaga.

Lavastaja Marko Mäesaare juhendamisel teevad professionaalsete näitlejate Viire Valdma, Tiina Mälbergi ja Ken Rüütli kõrval kaasa harrastajad, kohalikud inimesed. Lavastuses põimuvad Leevaku kandi ajalugu, kultuur ja miljöö ning kultuurielamusele annavad oma täiendust imeline loodus, kohalik toit ja pillimehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles