Fotod ja videod Keeristorm murdis puid ja lammutas katust

Copy

Põlvamaal Jaanimõisa külas murdis teisipäeva, 25. juuli õhtul kella kaheksa paiku keeristorm puid ja rebis kõrvalhoonelt pool katust.

Jaanimõisa küla elanik Ülari Alaväli rääkis, et oli õhtul kaheksa minutit pärast kaheksat parasjagu saunalaval, kui tuul äkitselt üles kerima hakkas. «Keeristorm tuli Jaanimõisa surnuaia poolt. Majakaamera pealt on näha, et üle viljapõllu jookseb hall jutt. Algul võttis ühe männi ja seejärel teise ning liikus seejärel Peipsi poole. Meie maja juures olnud kuused käisid 45 kraadi all. Majakatusele õnneks midagi ei teinud - paigast läks üksnes räästalaud, mille kohendasin juba ära. Mastis olnud Eesti lipu räsas ära – võtsin selle auväärselt maha. Õnneks jäid juhtmed seekord terveks ning elektrit ära ei võtnud. Aga ikka päris hirmuäratav oli siin sel ajal olla.»

Naabertalu õuele murdis tromb kaks iidset pärna. «Aga õnneks jäi katus puutumata. Peremees oli puude murdumise ajal majas sees. Käisin pärast veel kontrollimas, ega ta juhtumisi puude alla ole jäänud. Meil kogukond hoiab ikka kokku,» märkis Alaväli.

Vaatamas käis mees ka järgmist majapidamist, mis sai kõige rohkem kannatada. «Seal on rebinud kõrvalhoonelt pool katust ära ja lennutas elumaja ühelt küljelt katuseplaate laiali. Ligi sinna ei pääse, sest suur mänd on kukkunud otse nende teele,» teadis ta.

Kõige rohkem kannatada saanud majapidamises elavat vanapaari ega ka meest, kelle õuele murdus kaks pärna, täna hilishommikul kodus ei olnud. Vanapaari õuele laiali paisatud eterniiditükke, käsivarre jämedusi männioksi ning oma kohalt lennutatud kergemaid esemeid polnud veel jõutud ära koristada või siis oma kohale tagasi panna. Sissesõitu takistas jätkuvalt teele kukkunud mänd.

Majapidamisse, mille õuele langes kaks pärna, tõi parasjagu küttepuude koorma metsamees Meelis Tarros. Tema on näinud suure trombi tagajärgi 2010. aasta paiku Räpina vallas Ruusa kandis. «Seal murdis ühe vana tamme harud lahti, kust tuli välja vanaaegne mõõk. Ligi kahe hektari suurusest männikust aga oleks justkui teerull üle sõitnud,» meenutas ta.

Märgid viitavad nõrgema klassi keeristormile

Sünoptik Kairo Kiitsak märkis esmalt, et esialgsed laekunud fotod kahjustustest Põlvamaal Jaanimõisa külas viitavad EF0 ehk kõige nõrgema klassi keeristormile ehk tornaadole Fujita parandatud skaala kohaselt. Hiljem täpsustas ta hinnangut. «Kahjustuste fotode põhjalikuma vaatluse käigus ning Euroopa ohtlike ilmanähtuste laboratooriumi (ESSL) meeskonnaga nõu pidades oleme otsustanud tõsta keeristormi tugevuse EF0 (väga nõrk - väiksed kahjustused) pealt EF1 tasemele (nõrk - mõõdukad kahjustused) Fujita tornaadode parandatud skaalale tuginedes. TORRO skaalas on kahjustuste iseloom omane T2 tasemele,» ütles Kiitsak.

«Eile õhtul üle Eesti liikunud lausvihma tagalas oli õhukihistus väga niiske ja ebapüsiv, pilvede aluspind seejuures väga madal. 24. juulil märkisin ühe oma postituse kommentaarides, et 25. juulil on olemas tingimused lehterpilvede tekkeks, millest arenevadki lõpuks trombid ehk keeristormid,» selgitas Kiitsak ajalehele kolmapäeval. 

«Vertikaalsed läbilõiked troposfäärist näitasid väga selget tuulenihke olemasolu, eriti Kagu-Eesti piirkonnas. Tegemist oli ülirünksajupilvega, mis põhjustas trombi. Keeristormi teke oli võimalik tänu madalale pilvede aluspinnale, rohkele niiskusele ning soodsale tuuleprofiilile. Keeristormide tekkeks ei ole ilmtingimata vaja suuri temperatuuri kontraste ja suurtes kogustes potentsiaalset energiat,» lisas sünoptik.

Tornaado pildile püüdnud Kadi Traagel lausus, et tema jaoks oli tegu lihtsalt põneva pilvega ja mööda sõites tegi ta sellest pilte. «Meenutas tornaadot ja paistis nagu oleks pilv tulnud maa seest. Ise veel mehele ütlesin, et vaata kui äge. Aga kui me sõitsime, siis enam ei sadanud ja tuult ka polnud. Ma ei osanud arvatagi, et päriselt oligi tornaado. Minu jaoks olid lihtsalt põneva kujuga pilved,» lausus Traagel.

«Asfalt oli märg vihmast ja suure tee ääres murdunud puid ei näinud. Ju siis tegutses küla tagumises otsas,» lisas ta.

Tromb ehk tornaado on mõne meetrise kuni mitme kilomeetrise läbimõõduga väga intensiivne õhupööris, mis kujuneb välja rünksajupilve ja maapinna vahel. Eesti keeles on trombi nimetatud mitmeti, levinumad nimetused on näiteks keeristorm ja tuulispask.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles