JÄRELVAADATAV Setod valisid uue ülemsootska

Lõuna-Eesti Postimees
Copy

Laupäeval, 5. augustil sai Setomaal Rõsna külas teoks 30. Seto kuningriigipäev.

Nagu 1994. aastast toimuvatel kuningriigipäevadel tavaks, kõlas ka tänavu seto hümn, marssis seto sõjavägi, maksis seto raha ning valiti kuninga meistrid – parimad taari-, õlle-, veini-, hansa-, sõira-, leiva-, pirukategijad, näputöömeistrid, pillimehed, tantsijad ja lauljad. Võistlesid ka sõnaseadjad, kala- ja vägimehed.

Ühislaulmisega tähistati 100 aasta möödumist esimesest Petseri laulupeost.

Nagu igas õiges kuningriigis, on ka setodel oma kuningas. See on Peko, kes aga puhkab Petseri kloostri liivakoobastes. Päeva tipphetk oligi Setomaa ülembsootska ehk kuningas Peko maapealse asemiku valimine. See toimub kõige demokraatlikumal teadaoleval viisil – inimesed seisavad oma valitud kandidaadi ette ritta. Setomaa ülembsootska on setode vaimne juht ja eestkõneleja.

Kell 16.15 pidas senine ülemsootska Anzelika Gomozova kõne ja tagastas kiiora. Sellest tegi oma digilehes otseülekande ka Lõuna-Eesti Postimees, samuti järgnevast ülembsootska kandidaatide tutvustamisest ja valimisest. Tänavu oli kandidaate kaks: Evelin Leima ja varemgi ülemsootska olnud Evar Riitsaar. Ülemsootskaks sai Leima.

Ülemsootska valimise järel selgusid ka kuninga meistrid. Päev lõppes seto sõjaväeparaadi, kuningalaua ja kirmasega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles