Setomaa kodukohvikud kostitavad külalisi

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Inara Vanavalgõ Kohvitarõ perenaine Inara Luigas
Inara Vanavalgõ Kohvitarõ perenaine Inara Luigas Foto: Arved Breidaks

Seto Kostipäiv ehk Setomaa kohvikutepäevad on tänavu 12.-13. augustil. Sel aastal on kostipäev osa kultuuripealinna Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammist.

Esimest korda avab uksed ka Lenna Kuurmaa ja Lauri Mäesepa kohvik Ilmaveere Makuss Elo, kus on muu hulgas seatud eesmärgiks jäätmevaba majandamine.

Kohvik Korraks Garaaži Alla taaskasutab kõike, mis võimalik, ja Mõtsaveere Jutuss lähtub põhimõttest: null kilomeetrit tooraine kogumiseks.

11. korda peetav kostipäev on Setomaa perenaistele ja peremeestele märgilise tähendusega. «Sõltumata ilmast on Seto Kostipäiv täis päikest,» ütles MTÜ Seto Küük juhatuse liige ja kohviku Inara Vanavalgõ Kohvitarõ perenaine Inara Luigas. «Igas kohvikus üllatab lahke pererahvas Setomaa toorainest valmistatud koduste hõrgutistega.»

Sel aastal on fookuses mahe must sõstar, sest väärtuslikku marja kasvatatakse palju koduaedades ja mahemarja ka suurematel põldudel. Igas kohvikus on midagi sellest tehtud.

Tooraine kasvatajatel on muudki huvitavat Setomaal kasvatatust. Nii leiabki Setomaa tootjate ja Seto Küügi liikmete – Konspek, Ostrova Mari ja Uma Tettü – kaupa ka kostipäeva kohvikutest.

Uma Tettü perenaine Terje Sõrmus väärtustab koostööd. «Kostipäeva perenaistel jääb nii rohkem aega oma toimetusteks, tootjatel on lisavõimalus oma kaupa müüa,» lisas Sõrmus.

Et on liikumisaasta, kutsuvad kohvikud üles ka liikuma – väikesele jalutuskäigule tsässona juurde, oma küla tuurile või lihtsalt orienteerumismängule. Suvist suplust või seto tantse saab kogeda mitmel pool.

Sauna-aastale kohaselt kutsutakse ka saunamõnusid nautima. Saab nii suitsu- kui tünnisauna. Samuti on kavas loenguid ja õpitubasid.

Kostipäeva põhipäeval, 12. augustil saab külastada kõiki kohvikuid. Pühapäeval ehk järelpeopäeval on nelja tunni jooksul avatud kümme kohvikut. Kohvik ObiNizza Üülokaal on laupäeval avatud keskööni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles