Gümnasistid jäävad koolipiimast ilma

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Eesti lapsed saavad tasuta koolipiima 2001. aastast.
Eesti lapsed saavad tasuta koolipiima 2001. aastast. Foto: Sille Annuk

Uus õppeaasta toob muudatusi tasuta piimatoodete ning puu- ja köögivilja jagamises õppeasutustes.

Euroopa Liit lähtub vastava toetuse määramisel 6–10-aastaste laste arvust riigis. Kui liikmesriik peab oluliseks rakendada kava laiemale sihtrühmale, peab puuduvad summad leidma riik ise.

«Võtsime soovitused arvesse, kuid et tervishoiu seisukohalt peaksid piima ja piimatooteid saama kõik põhikoolilapsed, leiame võimaluse neilegi neid tooteid pakkuda,» ütles regionaalminister Madis Kallas.

Uuest õppeaastast saavad tasuta piimatooteid koolieelsete lasteasutuste lapsed ja 1.–9. klassi õpilased. Puu- ja köögivilju saavad koolieelsete lasteasutuste lapsed ja 1.–6. klassi õpilased. Varem said noored puu- ja köögivilju 5. klassini ning piimatooteid 12. klassi lõpuni.

«Toetusega pakutavate toodete hind on tõusnud. Peame aga püsima riigieelarve piirides, mistõttu oli vaja sihtgrupid üle vaadata. Kuid nagu öeldud, neile lastele, kes neid toiduaineid kõige enam vajavad, peame seda võimaldama,» selgitas regionaalminister.

Jätkuvalt pakutakse tooteid, millele ei ole lisatud suhkrut, soola, rasva, magusaineid ega kunstlikke lõhna- ja maitsetugevdajaid. Laiendatakse aga abikõlblike piimatoodete valikut, et suurendada nende tarbimist ning pakkuda laiemat valikut neile, kes eelistavad joogipiimale teisi piimatooteid.

Puu- ja köögiviljade valikul eelistatakse Eestis kasvatatavaid, sõltuvalt hooajalisusest ja kättesaadavusest.

Uue elemendina soovitakse võtta varasemast enam arvesse keskkonnahoidu ning soositakse lühikesi tarneahelaid. Järgmise aasta augustist on lubatud pakkuda tooteid, mille kasvatamis- või tootmiskoht asub haridusasutusest kuni 300 kilomeetri kaugusel. Põhjendatud juhtudel võib siiski pakkuda ka tooteid, mille kasvatamis- või tootmiskoht asub haridusasutusest kaugemal. Näiteks juhul kui kohalike toodete valik on selles raadiuses ebapiisav või puudub sootuks.

Eestis rakendus koolipiimatoetus 2001. aastast ning Euroopa Liidu koolipiimakava rakendatakse 2004. aastast. Puu- ja köögivilju pakutakse lastele tasuta 2009/10. õppeaastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles