Võru õpilasfirma tõmbas Türgis tähelepanu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
MilSpray meeskonda kuuluvad Reio Metsla (vasakult), Robin Laiv ja Tair Linnas.
MilSpray meeskonda kuuluvad Reio Metsla (vasakult), Robin Laiv ja Tair Linnas. Foto: Junior Achievement Eesti

Türgis Istanbulis peetud Euroopa ettevõtlusfestivalil Gen-E selgus ka tänavune parim Euroopa õpilasfirma. Eestit esindas Võru gümnaasiumi noormeeste firma MilSpray.

Võistlusel osales 40 õpilasfirmat ja 20 idufirmat Euroopa 39 riigist. Võitis Kreekast pärit õpilasfirma Isometricks, mis toodab matemaatikal põhinevaid lauamänge. Teise koha saavutasid rootslased rakendusega, mis aitab kriminaalse minevikuga inimestel või sisserändajatel töökohta leida. Kolmanda koha noppisid slovakid hobusesõnnikust küttebriketiga.

MilSpray üks asutajatest Robin Laiv märkis, et seda, mitmendaks nad jäid, ei avalikustatud. «Meie kui kaitsetööstusettevõtte pihta tuli kriitikanooli just korraldajatelt ja žüriilt. Kuna tegu on haridusliku programmiga, siis nad eriti ei tolereerinud, et meil on kaitsejõududele mõeldud toode,» rääkis Laiv.

Küll saadi kiidusõnu konkurentidelt. Nendega võrreldes oli MilSprayl oluliselt suurem käive ja kasum.

Junior Achievement Eesti tegevjuhi Kersti Loori sõnul esindas MilSpray Eestit väärikalt. «Eriti soovin esile tõsta noormeeste sihikindlust ja usku oma tootesse ning vankumatust oma põhimõtete eest seismisel,» ütles Loor.

Firma idee sündis militaarlaagris, kus MilSpray tegevjuht Tair Linnas avastas, et tuubivärvidega kulub näo maskeerimiseks liiga palju aega. Sestap otsustatigi tuua turule pihustatav kamuflaažvärv. Hangiti erilubasid, konsulteeriti keemikutega ning jõuti naha- ja kasutajasõbraliku tulemuseni.

Noormehed jätkavad Slava Ukraini MTÜ tellimuse täitmist. Nimelt sõlmis MilSpray õpilasfirmade ajaloo suurima tehingu ning nüüd on vaja valmistada Ukraina eriüksuslastele 8000 pihustatavas pudelis kamuflaažvärvi. Tehingu maksumus on 50 000 eurot. Kuna tehingute suurus ületab õpilasfirma piire, registreeris MilSpray end päris ettevõttena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles