Võrumaa mees aerutas 1600 kilomeetrit Alaska metsikus looduses (1)

Martin Erik Maripuu
, suvereporter
Copy
Hillar Irves nentis, et Yukoni jõel sõitsid nad keskmiselt 220 kilomeetrit päevas, mis Võhandu kontekstis on kaks maratoni ühe päevaga.
Hillar Irves nentis, et Yukoni jõel sõitsid nad keskmiselt 220 kilomeetrit päevas, mis Võhandu kontekstis on kaks maratoni ühe päevaga. Foto: Hillar Irves

Võhandu aerutamismaratoni algataja ja peakorraldaja Hillar Irves saabus laupäeva õhtul tagasi rännakult, mida on oma elus läbinud väga vähesed. Teda olid Võru bussijaama tervitama tulnud nii pereliikmed kui ka tuttavad, kes panid rännumehele laulu saatel kaela medali ja tammeokstest pärja.

Irves käis maailma pikimal ja ekstreemseimal jõeveel peetaval aerutamisvõistlusel Yukon 1000 Canoe Race, mille marsruut kulgeb mööda suures osas asustamata Yukoni jõge Põhja-Ameerikas. Võistlus algas 15. juulil Whitehorse’i linnast Kanadas ning lõppes Alaska keskosas, Ameerika Ühendriikides Daltoni silla juures (Dalton Highway Bridge), mis ühtlasi on ainuke Yukoni jõge ületav sild Alaskal. Sõidu kogupikkus oli 1600 kilomeetrit. Irvese tiimikaaslane oli Eesti Aerutamisföderatsiooni president Martin Ilumets.

Yukoni teekonnal osaletakse kahestes tiimides ning korraldajad ise ütlevad, et see on maailma raskeim jõedistants. Nende sõnul on rohkem inimesi käinud Everesti tipus kui Dawson City (väikelinn Yukoni jõe kaldal Loode-Kanadas) taga ning ainult kõige sitkemad suudavad selle läbida. Võistluse läbimiseks on meeskondadele antud maksimaalselt üheksa päeva ja 18 tundi, selle aja ületamisel tulemus arvesse ei lähe.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles