Võrumaa lühiuudised

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Võrumaa kutsehariduskeskuse peamaja Väimelas
Võrumaa kutsehariduskeskuse peamaja Väimelas Foto: Arvo Meeks

Kool muudab nime

Võrumaa kutsehariduskeskuse nimi on septembrist Võrumaa haridus- ja tehnoloogiakeskus.

«Senine nimi ei katnud enam tegelikku sisu. Lisaks kutseõppele pakume täiskasvanutele üldharidusõpet, viime läbi suures mahus täienduskoolitusi, teeme koostööd põhikoolide, gümnaasiumite ja kõrgkoolidega ning teenindame puidu- ja mööblitootmise sektorit kompetentsikeskusena,» selgitas koolijuht Eveli Kuklane.

Suupärasema nimekujuna võtab kool kasutusele 19. sajandi alguses Väimela mõisas koduõpetajana töötanud ning hiljem 13 korral Tartu ülikooli rektoriks valitud Johann Philipp Gustav Ewersi nime – Ewers. Tegu on isikuga, kes oli Võrumaa kutsehariduskeskuse asukoha Väimelaga seotud surmani.

Kooli side Ewersiga ei tulene ainult asukohast, vaid ka Ewersi kantud väärtustest õpetajana. «Kutsehariduskeskuse üks keskne väärtus on hoolivus. Lähedus õpilastele ning lugupidamine nende suhtes on ka Võrumaa kutsehariduskeskuse õpetajaid ja püüdlusi kirjeldavad märksõnad. Ewersi nimi annab koolile suupärasema brändinime, võimaluse jutustada oma lugu ning aitab esile tuua Väimela piirkonna rikast ajalugu,» selgitas Kuklane. LEPM

Hüvitiste eelnõu läbib kooskõlastusringi

Kaitseminister Hanno Pevkur saatis kooskõlastusele valitsuse määruse eelnõu, mis sätestab kriteeriumid omavalitsustele hüvitise suuruse määramiseks seoses kaitseväe ja Kaitseliidu harjutusväljaga.

«Suurendame häiringutasusid enam kui miljoni euro võrra ehk üle nelja korra, seniselt 295 000 eurolt 1,35 miljoni euroni. Häiringut pole võimalik lõpuni rahas hinnata, ent eesmärk on leida tasakaal Nursipalu ja teiste harjutusväljade arenduse ja kaasnevate mõjude leevendamiseks ja anda omavalitsustele kindlus, et see summa saab olema iga-aastane täiendus nende eelarvetele,» ütles minister.

Määruse jõustumisel hakatakse hüvitiste määramisel arvestama ka harjutusvälja mõjuala. See võib ulatuda 1000 kuni 4000 meetrini harjutusvälja piirist.

«Näiteks saab omavalitsus, mille territooriumil ei paikne harjutusvälja, kuid mille territooriumil elavaid inimesi võib harjutusväljal toimuv häirida, määruse järgi samuti hüvitist. Lisaks otsese müra ja vibratsiooni häiringule võivad inimesi häirida liikumispiirangud,» lisas minister.

Eelnõu järgi hakatakse hüvitist maksma 2024. aastast iga-aastaselt ja selle määramisel lähtutakse harjutusvälja suurustest ning eluruumide arvust 1. jaanuari seisuga. Kaitseminister määrab häiringute hüvitise kogusumma hiljemalt 1. veebruariks. Summa makstakse välja 31. märtsiks.Kuigi uued määrad jõustuvad uuest aastast, on kaitseministri ettepanek maksta ka tänavu tasud välja uutes määrades.

Lisaks on Nursipalu laiendusega seotud omavalitsustele lisandumas ühekordne investeeringutoetus 10 miljonit eurot ning otsese müraleevendusmeetmena niinimetatud akende vahetuse meede, mis suunatud otse Nursipalu harjutusala naabruses elavatele inimestele. LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles