Valmis Peipsimaa pärandit tutvustav kaardimäng

Copy
Mängus on 40 paari Peipsimaale iseloomulikke objekte.
Mängus on 40 paari Peipsimaale iseloomulikke objekte. Foto: Peipsi Koostöö Keskus

Peipsimaa iseloomulikest objektidest on valmis saanud kaardimäng „Peipsimaa memoriin“, milles on 40 piirkonnale iseloomulikku pärandiga seotud kaardipaari koos väikese selgitusega.

Möödunud aastal sai hoo sisse Peipsimaad kõnepruukide kaupa tutvustav pärandirada, mis annab ülevaate Peipsimaal olevatest huviväärsustest, lähtudes piirkonna keelelisest ja kultuurilisest eripärast. Kaardi põhjal saab tutvuda näiteks Kodavere, vanausuliste  ja Räpina murraku, seto keele ja teiste radadega. Veebikaart on leitav aadressilt https://ctc.ee/peipsimaa/e-kaart-parandirada.

Peipsi Koostöö Keskuse jätkuettevõtmises Heritage Hunters keskendutakse Peipsimaa keelelise ja kultuurilise eripära tutvustamisega seotud tegevuste ja mängude väljatöötamisele ja levitamisele. Nõnda ongi saanud valmis kunstnik Artur Kuusi käe all kujundatud kaardimäng „Peipsimaa memoriin“. Peipsimaa objektide memoriin on lõbus kaardimäng, mis tutvustab Peipsimaa eri piirkondadele iseloomulikke objekte, treenib mälu ja keskendumisvõimet. Mängus on 40 paari Peipsimaale iseloomulikke objekte. Välja pakkusid need piirkonna muuseumid ja kultuuripärandi keskuste esindajad. Mängu saab mängida üksi või mitmekesi. Memoriin on tore ajaviide nii lastele kui täiskasvanutele.

Mängu loonud kunstniku Artur Kuusi sõnul oli kujundamine ka tema mängu paras pärandijaht. „Mõne pildi kujutamisel tuli ikka vaeva näha, et aru saada, milline see pärand siis välja näeb. Mitme kaardi loomiseks ei olnud pilte ei arhiivides ega ka kohalikel kohe taskust võtta. Eks see annab märku, et pärand on kadumas ja kiirelt tarvis need pildistada, “ märkis ta.

Kaardimängu „Peipsimaa memoriin“ saab näha, katsuda ja  mängida Peipsimaa muuseumites ja kultuuripärandi keskustes, kuhu need jagatakse laiali augusti jooksul.

Lisaks on suve lõpuks valmimas Peipsimaa kultuuri ja keelerikkust tutvustav pärandiküttide orienteerumismäng, millest oodatakse osa võtma seltskondi, kellel huvi jahtida nähtavaid ja nähtamatuid aardeid. Projektijuhi Ederi Ojasoo sõnul saab kaardimäng olema üks väikestest kingitustest pärandiküttide orienteerumismängus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles