Politsei vaigistas kirjastaja Epp Petrone aeda sõitnud mehi taseri abil (3)

Mati Määrits
, reporter
Copy
Põlenud sõiduauto Epp Petrone aias.
Põlenud sõiduauto Epp Petrone aias. Foto: Erakogu

Politseinikud olid neljapäeva öösel sunnitud Võrumaal kasutama agressiivselt käitunud mehe rahustamiseks ja kinnipidamiseks elektrilöögi relva taserit. Kirjaniku ja kirjastaja Epp Petrone aeda sõitnud kutsumata külaliste auto hävis tules.

Lõuna päästekeskuse valvepressiesindaja Leane Moritsa sõnul anti Rõuge vallas põlema süttinud sõiduautost häirekeskusele teada öösel kell 1.58.

«Päästjad kustutasid põlengu ühe joaga. Kiirabi järele vajadust ei olnud, küll kutsuti kohale politsei,» märkis Morits.

PPA Kagu jaoskonna politseimajor Kaire Konts lisas, et lahtise leegiga põlenud sõiduauto BMW juures viibinud kaks meest lahkusid sündmuskohalt ning politsei leidis nad lähedal asuvast hoonest. «Kuivõrd üks meestest ei allunud politseinike korraldustele, käitus agressiivselt, loopis klaaspudeleid ning vehkis nendega ka politseinike suunas, kasutasid politseinikud tema rahustamiseks ning kinni pidamiseks taserit. Teine mees allus korraldustele ning kinnipidamisel vastupanu ei osutanud. Mõlemad joobekahtlusega mehed peeti kinni ning viidi esialgu arestikambrisse kainenema.»

Juhtunu kõik täpsemad asjaolud on veel selgitamisel.

Nagu kärbsed liimipaberil

Kirjaniku ja kirjastaja Epp Petrone sõnutsi sõitsid kutsumata ja ilmselt joobes külalised öösel tema aeda. «Esmalt olid nad maha sõitnud käsitööna valmistatud roigasaia ning jäid seejärel maha pandud PVC-posteri ja põhu peale kinni nagu kärbsed kleeppaberi peale. Ilmselt andsid nad libeda posteri peal gaasi, kuni auto põlema läks. Naabrite jutu järgi oli leek olnud kolm meetrit kõrge. Mina ise sel öösel maal ei ööbinud ja sain üllatuse, kui hommikul saabusin.»

Perenaine lisas, et lisaks reostunud pinnasele on aias põlenud mitu noort viljapuud ja marjapõõsast. «Saunast vett otsinud mehed laamendasid ka seal, lõhkudes nõusid. Kui autot kustutada ei õnnestunud, nad põgenesid.»

Petrone tunnistas, et ei suutnud pikka aega saada ühendust mõne keskkonnaeksperdiga, kellega nõu pidada. «Põlenud auto kustutati küll ära ja viidi minema, aga õli ja peenikesed klaasikillud on maas. Olin pikka aega keskkonnaameti telefoni ooterežiimil ning kui lõpuks jutule pääsesin, ei saanud sealtki eriti abi. Mulle soovitati mõned firmad, kes tuleksid pinnast tasu eest koorima. Eks ma hakkangi nüüd esialgu ise seda pinnast koorima, et see rohkem kusagile ei imbuks. Pätid on vahi all, eks nendega tuleb hiljem suhelda, praegu on mu prioriteet maad kiirelt päästa suuremast reostusest.»

PVC-posterid ning põhu pani perenaine maha varasemale nõgesemaale, suretamaks nõgesejuured ära. «Pärast nõgestest jagusaamist kavatsesin sinna rajada mahepeenra. Aga aeda sisse sõitnud tegelased ei saanud aru, kuhu nad on sattunud,» rääkis ta.

Kuhu häda korral pöörduda

Keskkonnaameti avalike suhete peaspetsialisti Olga Eskori selgitusel saab võimalikest keskkonnarikkumistest ja reostustest teatada riigiinfo telefoni 1247 kaudu või e-aadressile 1247@1247.ee. «Riigiinfo telefonilt jõuab teave kõige kiiremini piirkonnainspektoriteni. Teateid saab edastada ööpäevaringselt. Keskkonnaamet hakkab vastavalt konkreetsele juhtumile ja vajadusel koos teiste ametkondadega tegutsema, et leida olukorrale sobiv lahendus reostuse likvideerimiseks. Rikkumise tuvastamisel alustab Keskkonnaamet sõltuvalt rikkumisest kas väärteo- või kriminaalmenetluse."

Keskkonnaameti Võrumaa büroo juhtivinspektor Merike Puhkim lisas, et politsei saab vajadusel teisaldada masina avariiliste autode hoiukohta ja kaasata Päästeameti, kui absorbendiga kattes annab midagi veel kokku koguda.

«Süüdlane peab reostuse ise ära likvideerima. Kui süüdlast kohe välja selgitada ei õnnestu, aga inimene tahab kohe ise reostust likvideerima asuda, siis tuleks labidaga pinnas ära koorida nii sügavalt, kui õli imbunud on ja see pinnas asetada kuhugi vanasse tünni, plastnõusse või prügikotti, millega saaks ohtliku jäätmena üle anda. Kui politsei on avariikoha üle vaadanud ja olukorra fikseerinud, siis saab hiljem edasi ka kahjunõudega tegeleda,» märkis Puhkim.

Päästeameti esindaja Leane Morits andis teada, et nemad ei tegele reostuse  kõrvaldamisega, vaid ainult piiramise ja tõrjumisega. «Näiteks kui mõne auto paagist voolab õli või muid selliseid vedelikke teele, siis päästjad katavad selle absorbendiga, et aine laiali ei valguks, aga lõplik likvideerimine jääb ikka tee omaniku/haldaja ülesandeks.»

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles