Leedu autovargad tegutsevad taas

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Lõuna prefektuur manitseb inimesi olema ettevaatlikud, sest piirkonnas on taas tegutsemas Leedu autovargad.
Lõuna prefektuur manitseb inimesi olema ettevaatlikud, sest piirkonnas on taas tegutsemas Leedu autovargad. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Lõuna prefektuuri teatel on taas tegutsemas Leedu autovargad. Kuigi vargad on esialgu ametis lõunapiiri taga Lätis, manitseb politsei ka eestlasi valvsust mitte kaotama.

Läti kriminaalpolitsei tabas 20. juuli varahommikul politseioperatsiooni käigus Riia tänavatel ühe Leedu autovaraste rühma liikme otse teolt.

Politseile teadaolevalt on Leedu autovargad sedapuhku sihiks võtnud võtmevaba süsteemiga KIA ja Hyundai uuemad mudelid. Nende automarkide osas on seoses kehtestatud sanktsioonidega praegu tavapärasemast suurem nõudlus Venemaal.

Leedu autovargad kasutavad Lõuna prefektuuri teada ümbruskonna kaardistamiseks ja saateautodeks erinevaid sõidukeid, maskeerides neid Norra kui ka Suurbritannia registreerimisnumbritega.

Autovargused Eestis on politsei hinnangul küll pigemini harv nähtus, aga see-eest tuleb neid ka siin vahepeal ette. «Praegu meie regioonis küll paanikaks põhjust ei ole, aga valvas tasub ikka olla,» teatas prefektuur.

Ajalugu on prefektuuri kinnitusel näidanud, et kui Leedu autovargad on aktiivsed naaberriikides, siis on see aja küsimus, millal nad jõuavad ka Eesti piirkonda. 

Politsei annab mõned lihtsad aga tõhusad meetodid, kuidas sõidukit ennetavalt kaitsta:

- parkige oma sõiduk selliselt, et see ei oleks lihtne saak varastele

- turvalisem on parkida hästi valgustatud alasse või garaaži

- olulilisim on takistada sõiduki nutivõtme signaali, kasutades selleks spetsiaalseid turvakotte ja metallkarpe.

- võimalusel tuleks ööseks võtme signaal välja lülitada

«Kui märkate enda kodukohas kahtlast tegevust, võõraid isikuid ja sõidukeid, tuleb sellest teavitada politseid,» teatas Lõuna prefektuur. «Varajane reageerimine ja informatsiooni jagamine aitavad kaasa ühiskonna turvalisuse tagamisele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles