Valgamaa jooksja täitis hooaja eesmärgi

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Johanna Ardel (esiplaanil) Eesti meistrivõistlustel veetakistust ületamas.
Johanna Ardel (esiplaanil) Eesti meistrivõistlustel veetakistust ületamas. Foto: Marko Mumm/Eesti Kergejõustikuliit

Käimasolev hooaeg on Valga vallast Soorust pärit jooksjal Johanna Ardelil kulgenud nagu Ameerika mägedes. Hooaja eesmärgiks sai osalemine maanteejooksu maailmameistrivõistlustel Riias.

Aasta algul läks kõik plaanipäraselt. «Uus isiklik rekord 10 kilomeetri maanteejooksus viis edasi teadmisega, et kõik on võimalik. Esimene tagasilöök tuli kevadel, kui vigastusejärgne vorm polnud enam see mis varem ja seatud eesmärk jäi Lissaboni poolmaratonil täitmata,» nentis Ardel.

«See oli mu esimene rahvusvaheline poolmaraton ja sõltumata tulemusest olin rahul – 4. koht isikliku rekordiga –, sest sain uue suure kogemuse,» oli Ardeli kommentaar pärast jooksu.

Plaan tuli ringi teha

Treeningplaan tuli ümber mängida. Laual oli ka võimalus sõita Hiina universiaadile, mille puhul olid normid täidetud kolmel jooksualal.

Lõplik otsus langes vahetult enne hooaja põhivõistlusi. Eksamiperiood ülikoolis oli pingeline, soiku jäid ka korralik puhkus ja toitumine. Ebaõnnestus mitu kontrollstarti. Aeg tuli maha võtta ning analüüsida, kus on probleem. Vereanalüüs näitas aneemiat.

«Olin mures, kuid samas uskusin, et pärast korralikke protseduure saan oma vormi realiseerida,» oli Ardel optimistlik. Hiina võistlusest tuli loobuda nii tervist arvestades kui ka rahalistel põhjustel, sest kõik kulud tulnuks ise katta.

Johanna Ardel, jooksja: «Viimasel 200 meetril leidsin endas veel lisajõudu, et vormistada tulemus 16,43.95. See oli mu eelneva rekordi suur parandus.»

«Tegin väikese pausi, millele järgnenud treeningud kinnitasid, et olen taas heas hoos. Uued isiklikud rekordid nii 1000 kui ka 3000 meetri jooksus olid planeeritust paremadki ja andsid märku, et eesmärk tuleb Eesti meistrivõistlustel vormistada. Esimesel päeval tegin kaasa 3000 meetri takistusjooksu, kus hoidsin veidi tagasi, sest polnud takistustega treeninguid teinud,» lisas Ardel.

Otsustav jooks

Saadud teine koht oli isikliku rekordi lähedal, kuid fookus oli seatud teise päeva 5000 meetri jooksule.

«Esimese päeva võistlusest olid jalad veel veidi rasked. Katja (Jekaterina Patjuk) vedas meid terve jooksu heas tempos, aga kaks ringi enne lõppu läks mul raskeks. Soov täita normi aitas edasi pingutada ja minu poolehoidjad toetasid seda hõigetega,» kirjeldas Ardel.

«Viimasel 200 meetril leidsin endas veel lisajõudu, et vormistada tulemus 16,43.95. See oli mu eelneva rekordi suur parandus ja täitus eesmärk pääseda maanteejooksu maailmameistrivõistlustele.»

Sellel nädalal osaleb Johanna Ardel veel Balti maavõistlustel, esindades Eesti koondist. Seejärel algab põhjalik ettevalmistus sügiseseks tiitlivõistluseks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles